in

Русија не намерава да користи нуклеарно оружје у Украјини

„У више наврата смо морали да негирамо инсинуације о евентуалној примени нуклеарног оружја током специјалне војне операције. То су намерно изговорене лажи“, рекао је Зајцев на конференцији за новинаре.

Заменик директора Одељења за информације и штампу Министарства иностраних послова Русијед истака је да се Русија строго придржава принципа да „у нуклеарном рату не може бити победника и да он не сме бити покренут“, пренео је Спутњик.

„Прошле године је управо Русија успела да убеди САД, а затим и целокупну нуклеарну петорку да потврди приврженост том принципу“, подсетио је Зајцев.

Он је навео да се НАТО залаже за што бржи прекид борбених дејстава у Украјини, али да чини све да се тај прекид не догоди.

„И даље изазива недоумице дволична политика земаља НАТО-а и Европске уније, које се на речима залажу за што бржи прекид борбених дејстава, а чине све да то не дозволе“, рекао је руски званичник.

Према његовим речима, испоруке западног наоружања у Украјину вреде милијарде долара.

Зајцев је, такође, нагласио да у светлу војне подршке коју Запад пружа Кијеву, стагнирају руско-украјински преговори о решавању кризе.

„У том светлу је јасно то што Кијев и његови западни ментори нису заинтересовани за мирно решавање кризе. Руско-украјински преговори су у стању стагнације“, навео је Зајцев.