in

Русија обуставила испоруке гаса Пољској? Претходно је Пољска саопштила да неће плаћати руски гас у рубљама

Портал, позивајући се на незваничне информације из владиних кругова и енергетске компаније ПГНиГ, наводи да је у Министарству за питања климе формиран кризни штаб.

Онет наводи да званично није објављено да су обустављене испоруке, те да се то очекује током дана.

„Руси нису информисали пољску страну о разлозима обуставе испорука“, навео је портал.

Наимски: Пољска неће плаћати руски гас у рубљама

Пољске власти не намеравају да пристану на захтев Москве за плаћање руског гаса у рубљама, рекао је данас новинарима опуномоћеник пољске владе за стратешку енергетску инфраструктуру Пјотр Наимски.

„Нећемо плаћати. Разматрају се све могућности и ризици и спремни смо за њих“, одговорио је Наимски на питање да ли ће Варшава прихватити услове руске стране о плаћању гаса у рубљама, преноси ТАСС.

Додао је да Пољска „ако буде потребно и ако се донесе одговарајућа одлука, у сваком тренутку може да напусти снабдевање (руским) гасом“.

„Спремни смо за деловање руске стране које наговештава потенцијалну обуставу испорука“, навео је Наимски.

Песков: Русија испоручује гас у ЕУ у складу с Путиновим указом

Испоруке руског гаса европским земљама обављају се у складу са указом председника Владимира Путина, који предвиђа да се уговори обрачунавају и измирују у рубљама, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков на конференцији за медије, преноси ТАСС.

„Имамо указ председника Руске Федерације, имамо одговарајућу одлуку коју спроводи добављач гаса, а то је Гаспром. Сви контакти са купцима гаса се обављају преко Гаспрома. Сходно томе, информације о резултатима тих разговора објављује Гаспром“, рекао је Песков поводом питања да изнесе детаље договора са купцима.

Ројтерс је објавио раније да је Европска комисија послала писмо земљама ЕУ у којем се објашњава да ће компаније из 27-очланог блока, ако испоштују низ услова, моћи да плаћају руски гас у рубљама без кршења санкција уведених Москви.

Према британској агенцији, један од могућих модела плаћања гаса у рубљама подразумева да примаоци гаса отворе рачуне у доларима или еврима у једној руској банци, којој трансферишу средства у валути, конвертују их у рубље и извршавају плаћање.

Ова процедура елиминише могућност да западне земље блокирају плаћање руског гаса, наводи ТАСС.

Путин је 31. марта потписао указ којим се утврђује нова процедура за купце из тзв. непријатељских земаља за плаћање руског гаса. Те државе сада морају да трансферишу средства у страним валутама Гаспромбанци, која ће на берзама куповати рубље и преносити их на посебне рубаљске рачуне увозника, објашњава се у информацији.

Пољска уводи сопствене санкције према Русији и Белорусији

Пољска је саставила сопствену листу санкција за Русију и Белорусију, саопштио је данас министар унутрашњих послова и администрације Пољске Маријуш Камински.

„Пољска санкциона листа допуњује листу санкција ЕУ. На њој су руски олигарси и компаније које послују на територији наше земље. Прва, данас објављена листа санкција, укључује 50 позиција“, рекао је он, а преноси ТАСС.

Према речима Каминског, на листи су компаније попут Гаспрома, који је санкционисан у делу активности са пољским ЕуроПолГасом, затим руски произвођач ђубрива Акрон и шеф Акрон групе Вјачеслав Кантор који поседује око 20 одсто удела у пољској компанији Азоти.

„На листи су и сва предузећа која су испоручивала угаљ из Русије и из Донбаса у Пољску, затим компаније као што су Новатек и ФосАгро“, рекао је Камински, напомињући да се на листи налазе и олигарси повезани са белоруским властима, као и белоруска нафтна фирма Белојл.