in

Русија оптужила Израел да подржава неонацисте у Украјини

Власти Израела су јуче критиковале Лаврова, оцењујући да је његова тврдња – изречена када је говорио о украјинском председнику Володимиру Зеленском, који је Јеврејин – била „неопростива“ лаж која је умањила ужасе нацистичког холокауста, преноси Ројтерс.

Лидери неколико западних земаља осудили су Лавровљеве коментаре, а Зеленски је оптужио Русију да је заборавила лекције из Другог светског рата.

Руско министарство је у саопштењу навело да су коментари израелског министра спољних послова Јаира Лапида „антиисторијски“ и „у великој мери објашњавају зашто актуелна израелска влада подржава неонацистички режим у Кијеву“.

Москва је поновила Лавровљеву тврдњу да јеврејско порекло Зеленског није спречило Украјину да буде под контролом неонациста.

„Не само да се у Украјини антисемитизам у свакодневном животу и политици не зауставља, већ се и негује“, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Лавров је своју тврдњу изнео на италијанској телевизији у недељу када су га питали зашто Русија има став да треба да „денацификује“ Украјину, кад је и сам председник те земље, Володимир Зеленски, Јеврејин.

Израел је изразио подршку Украјини након почетка сукоба у фебруару, али је избегавао директне критике Москве и није спровео формалне санкције руским олигарсима, водећи рачуна о томе да не наруши односе са Русијом, моћним посредником у суседној Сирији.

Међутим, односи су постали затегнутији, а Лапид је прошлог месеца оптужио Русију да је починила ратне злочине у Украјини, наводи британски сервис.