in

Rusija: SAD i saveznici testiraju strpljenje Pjongjanga

Rusija: SAD i saveznici testiraju strpljenje Pjongjanga

“Sa zabrinutošću pratimo razvoj događaja”, rekao je novinarima Rjabkov, komentarišući izveštaje o lansiranju severnokorejskih raketa, prenosi TAS S.

On je podsetio da je rusko gledište po ovom pitanju više puta saopšteno. “Naš stav se razvija i modifikuje. Svaki od njegovih elemenata je pokazatelj da smo posvećeni daljem političkom i diplomatskom putu kao alternativi ovom raspirivanju tenzija. Istovremeno SAD i njihovi saveznici u ovom regionu preferiraju drugačiji put, kao da testiraju strpljenje Pjongjanga. To je posebno primetno u poslednje vreme”, rekao je Rjabkov.

On je napomenuo da je rad u formatima koji su ranije korišćeni, između ostalog, za razgovare o denuklearizaciji Korejskog poluostrva i načinima jačanja tamošnje bezbednosti, ograničeni na inicijativu Vašingtona. Isto se, prema njegovim rečima, dogođa i u mnogim drugim oblastima “Ali to ne znači da uopšte nema kontakata. Oni će se nastaviti na njujorškoj platformi”, najavio je ruski diplomata, prenosi TAS S.

Severna Koreja ispalila je danas novi projektil, a najverovatnije je da je reč o interkontinentalnoj balističkoj raketi, saopštila je Južna Koreja, dan nakon što je Pjongjang lansirao manju raketu. Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da se čini da je projektil interkontinentalna balistička raketa, što je oružje najvećeg dometa Severne Koreje i ima sposobnost da nosi nuklearnu bojevu glavu do bilo koje lokacije u kopnenom delu SAD, prenosi Rojters.  

Raketa koju je danas ispalila Severna Koreja imala je sposobnost da leti čak 15.000 kilometara, rekao je japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada. Projektil, u klasi interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), dostigao je visinu od 6.000 kilometara pokrivajući domet od 1.000 kilometara na uzlaznoj putanji, a sleteo je oko 200 km zapadno od ostrva Ošima u severnoj prefekturi Hokaido, saopštile su japanske vlasti.

Dan ranije, Severna Koreja je ispalila balističku raketu kratkog dometa, a njen ministar spoljnih poslova Čoe Son Hui upozorio je na “žešće vojne odgovore” zbog poteza SAD kojima povećavaju svoje vojno prisustvo u regionu, navodi Rojters. Južna Koreja i SAD održale su danas zajedničke vazduhoplovne vežbe u kojima su učestvovali i borbeni avioni F-35A i F-16 kao odgovor na severnokorejsko testiranje aninterkontinentalne balističke rakete, saopštilo je ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Oni su prema saopštenju izveli vežbu gađanja ciljeva koji su simulirali mobilne raketne

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /