in

Русија: Уништено оружје САД и Европе послато Украјини; Кијев за Ускрс планира провокације

„Данас поподне, коришћењем високо прецизних ракета ваздушно-космичких снага Русије дугог домета, елиминисан је логистички терминал на војном аеродрому у близини Одесе где је била ускладиштена велика количина страног наоружања добијеног из САД и европских земаља“, саопштио је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков, преноси ТАС С.

У саопштењу министарства се прецизира да су руске снаге данас убиле скоро 200 украјинских војника и уништиле шест командних места и 10 артиљеријских батерија,наводи руска агенција.

Русија: Кијев за Ускрс планира провокације

Начелник руског Центра за контролу националне одбране Михаил Мизинцев изјавио је данас да Кијев намерно припрема услове за провокације украјинских безбедносних служби на Ускрс, „којима би се активирао нови талас русофобије у Украјини и иностранству“.

„Провокативне акције се припремају у тренутку кампање кијевског режима у украјинским медијима, којом се Русија оптужује да је наводно организовала гранатирање верских објеката „, изјавио је Мизинцев.

Према његовим речима, ове провокације такође „имају за циљ да дискредитују Украјинску православну цркву Московске патријаршије“.

Он тврди да су „епископи Украјинске православне цркве добили препоруке из кабинета председника Володимира Зеленског да не одржавају традиционална ускршња богослужења у ноћи 23. и 24. априла, већ да их замене са интернет преносом служби у црквама“.

Мизинцев је оценио да таква обавештења нису намерно послата Украјинској православној цркви Московске Патријаршије како би се у њеним црквама организовала масовна окупљања верника, преноси ТАС С.

Руски званичник је изнео тврдњу и да украјинске специјалне службе планирају провокацију са употребом хемијских супстанци у луци Јужње у Одеси, како би окривиле руске оружане снаге и оптужиле их да гађају цивиле.

„Највероватнији сценарио овог инсценирања би био имитација ракетног удара руских оружаних снага на војну поморску базу Украјине, што би резултирало експлозијом лучке хладњаче која се налази у кругу од 500 метара од војног циља“, рекао је Мизинцев.

Он је још изнео тврдњу,да је у циљу реализације овог сценарија у тај објекат 18. априла из Одесе допремљена цистерна са амонијаком, док су припадницима полиције и специјалних служби у тој области,како је навео, подељена средства за личну заштиту.

Москва је упозорила данас и да Служба безбедности Украјине (СБУ) и специјалне службе Велике Британије планирају провокацију у Лисичанску,у региону Луганска, сличну оној у Бучи, пренео је ТАС С.