in

Rusija usvojila izmene Ustava o prijemu novih entiteta

Rusija usvojila izmene Ustava o prijemu novih entiteta

MOSKVA –

Savet Federacije, gornji dom ruskog parlamenta jednoglasno je danas usvojio četiri savezna ustavna zakona o prihvatanju samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR), kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u Ukrajini, u sastav Rusije. Prema zakonima, stanovnici novih konstitutivnih entiteta su priznati kao ruski državljani od 30. septembra, na dan kada su se regioni pridružili Rusiji, ali imaju mesec dana da odbiju rusko državljanstvo, prenosi TAS S.

U dokumentima se precizira da stanovnici novih regiona mogu da steknu rusko državljanstvo podnošenjem zahteva i polaganjem zakletve kao državljani Rusije.

Prema dokumentima, DNR i LNR će zadržati status republika nakon ulaska u Rusiju, a ruski će biti njihov službeni jezik.

Hersonska i Zaporoška oblast će se takođe pridružiti Rusiji kao konstitutivni entiteti i nastaviće da se zovu “regioni”.

Granice republika i regiona biće iste kao one koje su “postojale na dan njihovog stvaranja i prisajedinjenja Rusiji”.

Ustavna rešenja preciziraju da će se njihove granice sa drugim zemljama smatrati državnim granicama Rusije.

Istovremeno, prema zakonima, DNR i LNR se pridružuju Rusiji u granicama iz 2014. koje su sadržane u njihovim ustavima.

Tranzicioni period trajaće od dana pristupanja novih regiona Rusiji do 1. januara 2026. godine.

U novim republikama i regionima do 1. juna 2023. godine biće formirane filijale ruskih saveznih državnih organa, navodi TAS S.

Rusija je proglasila prijem četiri regiona nakon održavanja referenduma u tim oblastima Ukrajine, koji su zapadne vlade i Kijev odbacile kao prinudno glasanje i kršenje međunarodnog prava.