in

Ruska Državna duma usvojila ustavne amandmane o prijemu teritorija

Ruska Državna duma usvojila ustavne amandmane o prijemu teritorija

Prema usvojenim amandmanima, stanovnici novih entiteta će biti priznati kao ruski državljani od 30. septembra, dana kada su se ove teritorije pridružile Rusiji, a rusko državljanstvo mogu dobiti u roku od mesec dana, prenosi TASS.

Na osnovu usvojenih izmena osobe koje borave na ovim teritorijama, kao i oni koji su ranije boravili na njima, ali su otišli u Rusiju, stiču rusko državljanstvo.

Da bi se ostvarilo ovo pravo, biće potrebno podneti molbu Ministarstvu unutrašnjih poslova Rusije i položiti zakletvu.

Na osnovu ovih rešenja, ruskim državljanima sa prebivalištem u DNR, LNR, kao i u Zaporoškoj ili Hersonskoj oblasti, se obezbeđuju garancije za zapošljavanje, priznaju obrazovna dokumenta, kao i dokumenta koja potvrđuju njihov građanski status, radno iskustvo, pravo na penzije, socijalnu i medicinsku pomoć.

Izmene će obezbediti garancije u oblasti imovinskog prava, uključujući i uspostavljanje specifičnosti u regulisanju prometa nepokretnosti i upravljanja zemljištem.

Do 1. januara 2028. upis prava na nepokretnostima biće moguć na osnovu dokumenta koja izdaju državni organi ovih teritorija i Ukrajine, prenosi Tas s.

Ruska Duma ratifikovala je ranije danas sporazume o pristupanju četiri ukrajinske teritorije Rusiji.

Četiri teritorije su prethodno većinom glasova odlučile na referendumu da se pripoje Ruskoj Federaciji.

Lavrov: Pripajanje teritorija nastavak reunifikacije iz 2014

Prisajedinjenje Donjecke i Luganjske Narodne Republike, kao i regiona Zaporožje i Herson u Rusku Federaciju logičan je nastavak ponovnog ujedinjenja ruskih zemalja koje je počelo 2014. godine povratkom u okrilje Rusije Republike Krim i grada Sevastopolja, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na plenarnoj sednici Državne Dume.

“Ovaj proces (pristupanje četiri regiona Ruskoj Federaciji) je logičan nastavak procesa reunifikacije ruskih zemalja koji je počeo povratkom Republike Krim i grada Sevastopolja u okrilje Ruske Federacije 2014. godine”, rekao je Lavrov, prenosi TASS.

sergej, lavrov,

On je istakao da su neprekidno rasle ozbiljne pretnje režima u Kijevu na živote i bezbednost ljudi po nacionalnoj, jezičkoj i verskoj osnovi, što je, kako je rekao, učinilo nemogućim postojanje DNR i LNR, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u sastavu Ukrajine.

“Te pretnje su onemogućile opstanak tih regiona unutar Ukrajine”, rekao je Lavrov.

SAD potčinjavaju Zapad, kao što je to radio Hitler

Lavrov je rekao da SAD koriste Zapad kako bi pretvorili Ukrajinu u instrument borbe protiv Rusije kao što je Adolf Hitler svojevremeno mobilisao evropske zemlje za napad na Sovjetski savez, prenosi TASS.

“SAD su danas sebi potčinile gotovo ceo kolektivni Zapad, mobilišući ga da pretvori Ukrajinu u instrument borbe protiv Rusije, baš kao što je Adolf Hitler svojevremeno mobilisao većinu evropskih zemlja za napad na SSSR”, rekao je Lavrov.

Lavrov je, tokom obraćanja Državnoj dumi, istakao da “kao ni tada, ni sadašnjim planovima nije suđeno da se ostvare” i dodao da je predsednik Vladimir Putin to jasno rekao tokom govora u Kremlju, prenosi ruska agencija.

Ministar spoljnih poslova Rusije je rekao i da je prisajedinjenje Donjecke i Luganjske Narodne Republike, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti Ruskoj Federaciji logičan nastavak ponovnog ujedinjenja ruskih zemalja koje je počelo 2014. godine.