in

Ruski predstavnik u Briselu izneo stav o referendumima

Ruski predstavnik u Briselu izneo stav o referendumima

Ministar inostranih poslova Italije Etore Frančesko Sekui izjavio je danas posle susreta sa ruskim ambasadorom u Rimu Sergejem Razovim da je pozvao ruskog izaslanika da bi izrazio protest zbog referenduma za pripajanje Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i u regiona Hersona i Zaporožja Rusiji.

Italija strogo osuđuje nezakonite referendume i ne priznaje njihove rezultate, naglasio je Sekui, navodeći da je pozivanje ruskih ambasadora na razgovor zajednička inicijativa zemalja EU, preneo je TAS.

Sekui je rekao i da će Italija podržati nove sankcije protiv Rusije.

Finski ministar inostranih poslova Peka Havisto pozvao je danas na razgovor ruskog ambasadora u Finskoj Pavela Kuznjecova kome je preneo istu poruku uz osudu referenduma.

Havisto je, na Tviteru, napisao da referendumi predstavljaju očigledno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukarajine i povelje UN, preneo je TASS.

Istovremeno je i poljsko ministarstvo inostranih poslova pozvalo na razgovor ruskog ambasadora u Poljskoj Sergeja Andrejeva zbog aneksije četiri ukrajinske oblasti, javio je TASS.

Zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Marcin Przidaš rekao je za TV N24 da su odnosi sa Rusijom zamrznuti i da neće biti diplomatskih kontakata.

Ruski predstavnik u Briselu izneo stav o referendumima

Vršilac dužnosti stalnog predstavnika Rusije pri Evropskoj uniji Kiril Logvinov rekao je danas u razgovoru sa predstavnicima Evropskog saveta za spoljne poslove u Briselu da to što EU osuđuje i ne priznaje referendume u četiri ukrajinska regiona i njihovo pripajanje Rusiji “neće uticati na svesni izbor stanovnika ovih regiona u korist Rusije”.

Kako je saopšteno iz ruskog diplomatskog predstavništva, u razgovoru je bilo reči i o sankcijama EU protiv Rusije, uključujući predstojeći osmi paket, prenose RIA Novosti.

“Ruska strana je još jednom istakla nelegitimnu i neopravdanu prirodu takvih jednostranih mera koje samo podrivaju globalnu energetsku i prehrambenu bezbednost, i pogoršavaju socio-ekonomsku situaciju samih Evropljana”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je ruska strana je nagovestila i da će se realizacija ideje o stvaranju misije EU za podršku ukrajinskoj vojsci doživljavati ”kao direktna umešanost Evropske unije kao suprotne strane u sukobu u Ukrajini, sa svim posledicama koje iz toga proizilaze”.

Ranije je portparol EU Peter Stano rekao da je vršilac dužnosti ambasadora Rusije u EU pozvan na razgovor u okviru koordiniranog protesta evropskih zemalja zbog referenduma u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, Zaporožju i Hersonskoj oblasti.

Referendumi o ulasku tih teritorija u sastav Ruske Federacije održani su od 23. do 27. septembra.