in

Руско министарство: Из Азовстаља евакуисано око 80 цивила

У саопштењу се каже да су снаге Руске Федерације и непризнате Доњецке Народне Републике (ДНР) отвориле хуманитарни коридор и обезбедиле прекид ватре ради безбедне евакуације цивила, преноси ТАСС.

Наводи се да су сви евакуисани цивили пребачени у место Безименоје у ДНР и додаје да су они који су желели да уђу у регионе под контролом Кијева предати представницима Уједињених нација и Међународног комитета Црвеног крста.

Одложена евакуација цивила из делова Мариупоља

Евакуација цивила из делова Мариупоља који не припадају челичани Азовстаљ одложена је за сутра, саопштило је данас Градско веће.

Како је наведено, евакуација је одложена из безбедносних разлога, преноси BBC.

Поред бораца и цивила опкољених у Азовстаљу, у јужном делу града остало је још око 100.000 становника, преноси BBC.

Група од око 40 цивила стигла је данас у центар за привремени смештај након што је напустила област око челичане Азовстаљ у украјинском граду Маријупољу, јавља Ројтерс.

Британска агенција наводи да се на снимцима њеног фотографа види како цивили стижу у село Безимено, у Доњецкој области, аутобусима са украјинским таблицама, у конвоју са руским снагама и возилима са симболима Уједињених нација.

УН и МКЦК потврдили да је у току евакуација из Азовстаља

Уједињене нације и Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК) потврдили су данас да је у току операција евакуације људи из челичане Азовстаљ у украјинском граду Маријупољу.

Портпарол УН за хуманитарну помоћ Савиано Абреу изјавио је за АП да се напори да се људи евакуишу из Азовстаља предузимају у сарадњи са МКЦК и у координацији са украјинским и руским званичницима.

Абреу је ситуацију оценио као „веома сложену“ и није желео да износи више детаља.

МКЦК такође је потврдио да је у току процес евакуације цивила из Маријупоља.

„МКЦК потврђује да је операција безбедног пролаза у току, у координацији са УН и странама у сукобу,“ рекао је портпарол организације, преноси Би-Би-Си.

Навео је да је конвој за евакуацију цивила кренуо 29. априла, прешао око 230 километара и стигао до фабрике у Маријупољу у суботу ујутро по локалном времену.

„МКЦК инсистира на чињеници да се не смеју износити детаљи док ситуација то не дозволи, јер би то могло озбиљно да угрози безбедност цивила и конвоја. Релевантне локалне власти комуницирају са цивилима о практичним детаљима,“ додао је портпарол Црвеног крста.

Зеленски: Није било дана да нисмо тражили решење за Мариупољ

Украјински председник Володимир Зеленски саопштио је да је Кијев коначно данас успео да започне евакуацију људи из Азовстаља, после вишенедељних преговора, после много покушаја, разних састанака, људи, позива, земаља, предлога.

„Није било дана да нисмо покушали да нађемо решење које ће обезбедити спас нашег народа“, рекао је Зеленски у видео поруци.

Најавио је нове евакуације из Азовстаља и Мариупоља у целини.

„Организација оваквих хуманитарних коридора је један од елемената текућег преговарачког процеса. Међутим, веома је компликовано. спасити више од 350.000 људи из ратних зона“, додао је Зеленски.