in

Sabotaža u Nemačkoj: Svi vozovi na severozapadu zemlje stajali tri sata

Sabotaža u Nemačkoj: Svi vozovi na severozapadu zemlje stajali tri sata

BERLIN –

Komunikacioni sistem vozova u Nemačkoj danas je bio meta sabotaže, zbog čega su i putnički i teretni vozovi bili zaustavljeni na skoro tri sata širom severozapada zemlje, saopštile su vlasti, prenela je agencija AP.

Ministar saobraćaja Volker Vising rekao je da su kablovi koji su “od suštinskog značaja za bezbedno upravljanje železničkim saobraćajem” namerno presečeni na dve lokacije.

On je naveo da nemačka savezna policija istražuje incident.

Federalna policija saopštila je da su mesta zločina bila u predgrađu Berlina i u zapadnoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, ali nije bilo reči o tome ko bi mogao biti odgovoran, javila je nemačka agencija DPA.

“Danas ne možemo ništa reći ni o pozadini ovog čina, ni o počiniocima. Istraga će to morati da otkrije”, kazao je Vising.

Nemačka železnica (Dojče ban) saopštila je ranije danas da u državama Hamburg, Šlezvig-Holštajn, Donja Saksonija i Bremen ne saobraćaju međugradski ili regionalni vozovi.

Nakon skoro tročasovnog zastoja, Železnica je saopštila da je problem “kvara digitalnog radio sistema” rešen, ali da se neki poremećaji i dalje mogu očekivati.

Kasnije je rečeno da je prekid izazvan sabotažom.