in

SAD razmatraju da iz skladišta pošalju PVO HAVK u Ukrajinu

Rakete presretači HAVK bi predstavljale nadogradnju raketnih sistema Stinger, manjeg sistema protivvazdušne odbrane manjeg dometa, koji su SAD već poslale Ukrajini.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena koristila bi mogućnost brze isporuke odbrambenih sistema i usluga iz zaliha Ministarstva odbrane stranim zemljama i međunarodnim organizacijama, kako bi se odgovorilo na nepredviđene vanredne situacije za prenos opreme HAVK koja je zasnovana na tehnologiji iz vijetnamske ere, ali je nekoliko puta unapređena.

Britanska agencija navodi da nije mogla da utvrdi koliko sistema i raketa HAVK, SAD imaju na raspolaganju za prenos, a Bela kuća je odbila da komentariše.

Sistem HAVK je prethodnik protivraketnom odbrambenom sistemu Patriot.

Bajden je obećao ukrajinskom predsedniku Volodomiru Zelenskom da će Vašington obezbediti Ukrajini napredne vazdušne sisteme nakon velikih napada iz Rusije ranije ovog meseca.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da Španija namerava da pošalje četiri lansera HAVK.

“SAD bi verovatno u početku poslale rakete presretače za sistem HAVK u Ukrajinu, jer nije jasno da li je dovoljno američkih lansera u dobrom stanju”, rekao je jedan od američkih zvaničnika za Rojters.

Američki sistemi su decenijama bili u skladištu, a jedan od američkih zvaničnika je rekao da će pomoć verovatno biti oko polovine veličine nedavnih paketa bezbednosne pomoći, koji su iznosili oko 700 miliona dolara.

Kirbi: Bajden se i dalje protivi slanju trupa u Ukrajinu

Američki predsednik Džozef Bajden i dalje se protivi slanju trupa u Ukrajinu, rekao je Džon Kirbi, koordinator Bele kuće za stratešku komunikaciju u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Kirbi je komentarisao nedavnu priču na televiziji “Si-Bi-Es” u kojoj je komandant američke 101. vazdušno-desantne divizije, koja je stigla u Rumuniju, govorio o spremnosti da “pređe granicu i uđe na teritoriju Ukrajine”, prenela je RIA Novosti.

bajden

Prema njegovim rečima, to bi bilo moguće samo u slučaju da dođe do vojne eskalacije ili napada na NATO.

Kirbi je napomenuo da Bajden nije promenio svoju odluku o neučešću vojske u ovom sukobu.

“Nisam razgovarao sa komandom 101. vazdušno-desantne divizije, znam da oni učestvuju u vežbama NATO, sa nekim od naših saveznika. Međutim, predsednik je bio vrlo jasan. Vojska SAD se neće boriti u Ukrajini”, naglasio je Kirbi.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /