in

Шаленберг: Наћи алтернативу чланству Украјине у ЕУ

Шаленберг је, у обраћању на 14. европском медијском самиту у Ле ам Арлбергу, истакао да када је о Украини реч и њеном приступању ЕУ потребно наћи други пут од уноправног чланства.

Шаленберг је казао да разуме емоционалност тренутка, али да постоје Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Северна Македонија и Албанија које дуго чекају на приступање.

„Не сме се направити грешка да се исправни фокус на Украјину изгуби из вида Западни Балкан, али и Молдавија и Јужни Кавказ“, упозорио је он.

Нагласио је да се морају наћи други модели уместо пуноправног чланства, подсећајући да постоји Европска економска заједница или Споразум о стабилизацији и придруживању.

Шаленберг је, с тим у вези, затражио већу флексибилност.

Казао је да је непобитно да је неопходно даље продубљивање односа.

Његова изјава изазвала је бурне реаакције, како у Украјини, тако и Русији.

Руски и украјински медији су његову изјаву протумачили као јасно „не“ Беча учлањењу Кијева у ЕУ.

Украјински онлајн медији су изјаве Шаленберга објавиле под насловом „Министарство спољних послова Аустрије одбије учлањење Украјине у ЕУ“.

Портпарол Министарства спољних послова Украјине Олех Николенко рекао је да сматра те изјаве „стратешки кратководима“ и да оне не одговарају интересима уједињене Европе.

Он је, за агенцију Укринформ, рекао да Шаленберг игнорише чињеницу да огромна већина становништва земаља оснивача ЕУ подржава чланство Украјине.