in

Saliven: Nije trenutak za prijem Ukrajine u NATO

Saliven: Nije trenutak za prijem Ukrajine u NATO

“Po našem mišljenju, sada je najbolji način da se Ukrajina podrži kroz praktičnu podršku ‘na terenu’, a proces u Briselu bi trebalo da se preduzme u drugo vreme”, rekao je Saliven novinarima u Beloj kući, preneo je TASS.

Ukrajina je u petak zvanično podnela zahtev za ulazak u NATO kao vojni partner, što se poklopilo sa ceremonijom u Moskvi na kojoj je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dokumenta o prisajedinjenju samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.

“Amerika je u potpunosti spremna sa našim saveznicima iz NATO-a da brani svaki pedalj teritorije NATO-a. Svaki pedalj “, rekao je američki predsednik Bajden u izjavi u petak u Vašingtonu, uz napomenu da bi ovu poruku Moskva trebala doslovno da shvati.

Ako bi zahtev Kijeva za članstvo bio prihvaćen, snage koje su u NATO savezu bi formalno bile uvučene u rat u Ukrajini, i bile direktno suprotstavljene ruskoj vojsci, što bi potencijalno dovelo do eskalacije sukoba, napominje Evronjuz.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u petak da, iako podržava pravo Ukrajine da pristupi Severnoatlanskom savezu, svih 30 članica treba da postigne konsenzus o tome.

Ranije je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio da je Ukrajina, kao odgovor na rusku aneksiju dela njene teritorije podnela formalni zahtev za ubrzani prijem u NATO.