in

Si Đinping počinje posetu Moskvi

Si Đinping počinje posetu Moskvi

Poseta će postaviti temelje za razvoj kinesko-ruskih odnosa u narednih pet godina i produbiti međusobno razumevanje Moskve i Pekinga o važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, prenosi RIA Novosti.

Si Đinping će boraviti u poseti Moskvi od danas do 22. marta, na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina, a lideri će razgovarati o pitanjima daljeg razvoja saradnje dve zemlje, najavljeno je ranije iz Moskve i Pekinga.

Si i Putin razgovaraće o kinesko-ruskom sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, razmeniti mišljenja o važnim međunarodnim i regionalnim poslovima i unapređenju saradnje dve zemlje, saopštilo je ranije Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je u petak da ce poseta Sija Moskvi dodatno produbiti međusobno poverenje i razumevanje između dve zemlje, ističući da će to biti i putovanje u cilju jačanja mira, navodi Kineski međunarodni radio.

Vol strit džurnal je, pozivajući se na svoje izvore, preneo da bi Si Đinping, nakon posete Moskvi, mogao da održi onlajn sastanak sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Kina je više puta izsticala da Peking igra konstruktivnu ulogu u rešavanju ukrajinske krize.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je 24. februara objavilo dokument od 12 tačaka o političkom rešavanju ukrajinske krize.

Među glavnim tačkama su potreba da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, obnavljanje direktnog dijaloga Moskve i Kijeva, kao i poziv da se spreči dalja eskalacija.

Si Đinping je posetio Rusiju osam puta, više nego bilo koju drugu zemlju, podseća RIA Novosti.

Si Đinping: Predlog Pekinga za Ukrajinu odražava globalne stavove

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da predlog Pekinga kako da se postigne mirovno rešenje za Ukrajinu odražava globalne stavove i istakao da dolaženje do prihvatljivih rešenja nije lako.

”Složeni problemi nemaju jednostavna rešenja”, naveo je Si u članku objavljenom u Ruskoj gazeti, uoči današnje posete Moskvi.

Predsednik Kine je podsetio da je Rusija bila prva zemlja koju je posetio nakon što je izabran za predsednika Kine pre deset godina, kao i da je u protekloj deceniiji Rusiju posetio osam puta i da je svaki put, kako je naveo, ”dolazio sa velikim očekivanjima i vraćao se sa plodnim rezultatima”.

Si je naveo da će njegova poseta Rusiji biti ”putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, i dodao da se raduje zajedničkom radu sa predsednikom Putinom na zajedničkom usvajanju nove vizije.

“Važno je da povećamo međusobno poverenje i iznesemo potencijal bilateralne saradnje kako bi se odnosi Kine i Rusije održali na visokom nivou”, naveo je Si.

Kina je krajem prošlog meseca objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o ratu u Ukrajini i poziva na prekid neprijateljstava i početak mirovnih pregovora, podseća Rojters.

Prema tom dokumentu, naslovljenom ”Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize”, navodi se sledećih 12 tačaka: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rešavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica, zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /