in

Сијарто: Мађарска неће подржати нове санкције Русији; Лајен: Постигнут напредак са Орбаном

Мађарска жели мир у Украјини што пре и подржаће све дипломатске напоре како би се рат окончао, рекао је Сијарто, преноси МТИ.

Он је такође указао да је Будимпешта подржала првих пет пакета санкција, али да угрожавање енергетске безбедности Мађарске представља „црвену линију“.

Сијарто је поновио да актуелни предлог санкција представља „нуклеарну бомбу“ која би угрозила енергетску безбедност и у случају да буде усвојен онемогућио би снабдевање Мађарске сировом нафтом која је кључна за њену економију.

Лајен: Напредак са Орбаном о забрани руских фосилних горива

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас да је постигла напредак у разговорима са мађарским премијером Виктором Орбаном о могућој забрани руских фосилних горива широм ЕУ.

„Вечерашњи разговор са премијером Виктором Орбаном био је од помоћи да се разјасне питања у вези са санкцијама и енергетском безбедношћу“, навела је Фон дер Лајенова на Твитеру, пренео је Ројтерс.

„Напредовали смо, али је потребно даље радити“, додала је она.

Фон дер Лајен је рекла да ће сазвати видео конференцију са другим земљама у региону како би ојачали регионалну сарадњу у области нафтне инфраструктуре.