in

Симсон: ЕК нема информацију да било која земља плаћа у рубљама

БРИСЕЛ –

Европска комисија нема информацију да је било која европска компанија платила руски гас у рубљама, након што је Москва затражила од страних купаца да се придржавају механизма плаћања конвертовањем евра или долара у рубље, изјавио је данас европски комесар за енергетику Кадри Симсон.

„Комисија нема информације ни о једној земљи или приватној компанији која је вољна да то учини“, рекао је Симсон по доласку на ванредни састанак министара енергетике Европске уније у Бриселу.

Гергељ Гулијаш, шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана, изјавио је у недељу да Мађарска није једина чланица ЕУ која има рачун у Гаспробанци и која плаћа руски гас по шеми коју је увела Русија, само што оне о томе не говоре јавно.

Како је објаснио, Мађарска не плаћа руски гас у рубљама, већ је отворила рачун у еврима у Гаспром банци која конвертује евре у рубље на други рачун у рубљама, пренела је мађарска агенција МТИ.

„Још девет земаља користи исту шему плаћања. Али пошто данас идеја о добром Европљанину значи да лидери тих земаља нису искрени када се обраћају свету или својим грађанима, других девет земаља неће да кажу да су урадиле исту ствар“, рекао је Гулијаш.