in

Снабдевање ЕУ гасом преко Северног тока 1 нормализовано

Физички доток гаса ка Немачкој преко Северног тока 1, који иде по дну Балтичког мора, износио је јутрос 29,268 милиона киловат-сати на сат (kWh/h), што је у складу са количинама од преко 29 милиона kWh/h које су бележене током већине дана у последње три недеље, преноси Ројтерс позивајући се на информације опратерске компаније.

Проток гаса поменутим гасоводом је уторак пао испод 26 милиона kWh/h, услед нижих поруџбина или потражње купаца.

Руски произвођач гаса, Гаспром, саопштио је прошлог месеца да ће капацитет испорука преко Северног тока 1 бити смањен на само 40 одсто због одложеног враћања опреме коју сервисира немачка компанија Сименс Енерџи у Канади.

Гасовод Северни ток 1 биће обустављен због редовног годишњег одржавања у периоду од 11. до 21. јула, што изазива забринутост на Западу у погледу тога колико ће брзо испоруке бити настављене након ремонта.

Номинације, односно пријављене потребне количина гаса за Словачку преко Украјине и пограничне мерне станице Велке Капушани износе данас 37 милиона кубних метара дневно, приближно исто као у уторак, према подацима украјинског оператера преносног система.

Гаспром је известио да његова испорука гаса Европи преко Украјине преко улазне станице Суџа износи данас 41,1 милион кубних метара у односу на 42,15 милиона кубних метара у уторак.

Проток гаса на исток преко гасовода Јамал-Европа, из Немачке ка Пољској, који је стао у уторак, остао је и данас на нули, показују подаци Гаскејда, оператера тог гасовода.