in

Šolc o obnovi Ukrajine: Istorija Nemačke pokazuje da je bilo moguće

Šolc je, u obraćanju na konferenciji o obnovi Ukrajine u Berlinu, ukazao da istorija Nemačke pokazuje da je bilo moguće obnoviti zemlju i nakon razornog rata.

Zbog toga, kaže, važno je planirati budućnost Ukrajine kao prosperitetne i demokratske članice Evropske unije i izvoznika zelene energije i visokotehnološke robe.

“Ova konferencija govori o stvaranju Maršalovog plana za 21. vek”, podvuka je Šolc.

On je istakao da je posvećenost Ukrajine EU jedna od najznačajnijih geopolitičkih odluka ovog doba.

Ukrajina od Nemačke očekuje 500 miliona dolara mesečno

Ukrajini je potreban velika pomoć Nemačke u finansiranju države u vreme rata, objasnio je ekonomski savetnik predsednika Ukrajine Aleksandar Rodnjanski.

“Svakog meseca nam je potrebno četiri do pet milijaardi dolara za naš budžet. Mislimo da bi Nemačka mogla preuzeti pola milijarde dolara na sebe, pre svega iduće godine”; naglasio je Rodnjanski u izjavi medijima nemačke “Funke grupacije”.

Od EU, kazao je, Ukrajina očekuje oko dve milijarde dolara mesečno.

Istakao je da država mora da funkcioniše i penzije se moraju isplaćivati.

Rodnjanski je kazao da se šteta po infrastrukturu procenjuje na oko 120 milijardi dolara.

Predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer, koji je danas doputovao iznenada u Kijev, obećao je Ukrajini dalju pomoć svoje zemlje.

“Moja poruka Ukrajincima je da nismo samo na vašoj strani, već da ćemo Ukrajinu i dalje podržati, ekonomski, politički i vojno”, podvukao je on.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal procenio je, uoči konferenciji o obnovi Ukrajine u Berlinu, da je njegovoj zemlji za obnovu potrebno 750 milijardi dolara.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /