in

Špigl: U sabotaže na Severnom toku verovatno umešani državni akteri

Špigl: U sabotaže na Severnom toku verovatno umešani državni akteri

BKA je u pismu navela da još nema saznanja o tome ko stoji iza sabotaže, ali da “s obzirom na visoku kompleksnost za izvršenje tog dela i odgovarajućih priprema, aktivnost državnih aktera izgleda verovatna”, navodi nemački list, a prenosi Rojters.

BKA nije odmah bila dostupna za komentar.

Portparol nemačke vlade je rekao danas da sve do sada dostupne informacije ukazuju na sabotažu, ali je odbio da komentariše da li su državni akteri odgovorni za to.

Evropa sprovodi istragu šta je izazvalo eksplozije na tri linije u sistemu podmorskog gasovoda Severni tok u blizini švedskih i danskih voda, sumnjajući na sabotažu, koju je, kako navodi Rojters, Moskva brzo pokušala da pripiše Zapadu, sugerišući na dobit koju će to doneti Sjedinjenim Državama.

BKA je takođe upozorila na opasnost od daljih sabotažnih radnji na kritičnoj infrastrukturi nakon ovih eksplozija.

Do sabotaža bi moglo doći “u kvantitativno i, potencijalno, kvalitativno pojačanoj formi”, piše u pismu BKA u koje je Špigl imao uvid.

Napadi bi mogli biti usmereni na gasnu mrežu dalekovoda, kao i na terminale za tečni prirodni gas u moru ili na vetroturbine, između ostalog, citira Špigl upozorenje iz pisma.