in

Срби у Аустрији поново масовно у црквама за Васкрс

Овогодишњи Ускрс у Аустрији, након две године, поново се слави без епидемиолошких мера које су ограничавале број верника у црквама или, као на почетку пандемије, потпуно забрањивале присуство верника.

Слављење Васкрса почело је јутарњом Васкршњом литургијом, којој је присуствовао велики број верника.

Храмови Српске православне цркве широм Аустрије, а тако и у Бечу, пуни су верника још од Великог петка.

На Велики петак, изношењу плаштанице, присуствовао је велики број верника у Саборном храму Светог Саве и храму Васкрсења Христова у Бечу.

Најстарији клуб дијаспоре у Аустрији „Јединство“ из Беча организовао је, на Велики петак, први пут акцију фарбања јаја за најмлађе чланове.

„Желели смо да наши најмлађи фолклораши поред фоклора, игара наших предака, науче нешто и о традицији празника какав је Васкрс“, рекла је председница клуба „Јединство“ Цица Рајковић.

У уторак, приликом следеће пробе малишана, биће, како је најавила, одржана „туцијада“ – такмичење у туцању васкршњим јајима.

Прошле године, на Васкрс, због неповољне епидемиолошке ситуације, служене су празничне литургије у присуству ограниченог броја верника и уз обавезу ношења маски.

Срби у Аустрији данас славе Васкрс, поштујући обичаје као и у матици, одласком на празничне литургије, где су подељена васкршња јаја, а потом празничном трпезом.