in

Србија на тријеналу у Милану

„Infinity of Structure“ је антрополошка визија савремене уметности која има за циљ да истражи однос човека са непознатим кроз урођену потребу за стварањем светих симбола”, каже се у саопштењу.

Из МПУ кажу да се “коришћењем српских средњовековних орнамената као полазишта ствара нова стварност уношењем слојева савремене уметности”.

“Поновљени средњовековни мотиви скривени у живом ритму слободних структура, кроз готово микроскопски приступ аутора, преклапају се данас и јуче – оно што је потиснуто се враћа, оно што је невидљиво проналази пут”, каже се у саопштењу.

Пројекат Мангова је одабран на јавном конкурсу који је спровео МПУ, а ауторски тим српске изложбе чине и чине уметници Марко Лађушић, Александар Вац, аниматори Дориан Јовановић и Марко Тодоровић.

Реализатор наступа је МПУ у име Министарства културе и информисања Србије, комесарка наступа је Биљана Јотић, која је и кустоскиња уз Наташу Радојевић.

Како је најављено, на 23. Тријеналу “Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries“ учествује преко 40 земаља, а изложбу у Милану дизајнира архитекта Францис Кере,док је кустоскиња Ерсилиа Ваудо, астрофизичарка и директорка Канцеларије за диверзитет у Европској свемирској агенцији.

“Померањем нашег погледа са антропоцентричне извесности и разменом између уметности и науке, изложба ‘Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries’ помоћи ће посетиоцима да се упусте у узбуђење тражења, изненађења и осећања крхкости пред пространством мистерија”, наводе из МПУ.

Тријенале у Милану од 1923. године представља једну од водећих институција културе у свету, у којој се спајају уметност, дизајн, креативност и технологија, традиција и иновативност.