in

Stoltenberg pozdravlja napredak ukrajinske vojske

Stoltenberg pozdravlja napredak ukrajinske vojske

Dolazeći na sastanak sa ministrima odbrane Evropske unije, prvi čovek alijanse je rekao će razgovarati o ruskoj agresiji u Ukrajini i podršci Ukrajini koja, kaže, mora da se nastavi koliko bude potrebno.

Saradnja NATO i EU je, dodao je, važna posebno kada u “ovako opasnim vremenima”.

“Mi pozdravljamo napredak ukrajinske vojske u poslednjim danima, ali ne treba praviti grešku i potcenjivati Rusiju koja ima značajan vojni kapacitet, veliki broj trupa i videli smo da je sposobrži visoke gubitke u vojsci, a videli smo njihovu brutalnost u delovima koji su bili oslobođeni”, dodao je on.

Stoltenberg je naveo i da NATO saveznici treniraju ukrajinske snage još od 2014 godine, a pre svega to čine SAD, Velika Britanija i Kanada. Treninzi su, inače, održavani u Ukrajini posle aneksije Krima.

Šef NATO alijanse je pozdravio odluku EU da popuni rezerve oružja i municije i nadoknadi ono što je bilo poslato Ukrajini. On smatra da popunjavanje zaliha trba nastaviti.

Pozdravio je koordinaciju u nabavkama oružja koju je EU najavila i smatra da treba naručivati veće količine da bi cena bila prihvatljivija, a to, dodao je, istovremeno doprinosi evropskoj industriji odbrane.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /