in

Штрајк на норвешким нафтним платформама – ескалација до суботе може зауставити четвртину производње

“Штрајк је почео”, рекао је Аудун Ингвартсен, лидер синдиката Ледерне.

Ова акција, у којој радници траже повећање плата како би компензовали растућу инфлацију, долази усред високих цена нафте и гаса, при чему је снабдевање Европе природним гасом постало критично након смањења руског извоза.

Енергетска компанија Еквинор је саопштила да је покренуто затварање три поља у Северном мору као резултат штрајка.

Норвешко Министарство рада поновило је да “помно прати спор”. Оно може да интервенише да заустави штрајк ако постоје ванредне околности.

Норвешка производња нафте и гаса биће данас мања за 89.000 барела нафтног еквивалента дневно, од чега производња гаса чини 27.500 барела нафтог еквивалента, навели су из Еквинора.

Смањење производње гаса у тој земљи ће сутра опасти још више на укупно 292.000 барела еквивалента нафте дневно, или за 13 одсто, према процени Еквинора, док ће производња нафте бити смањена за 130.000 барела дневно, што је отприлике око 6,5 посто норвешке производње “црног злата”, према рачуници Ројтерса.

Даља планирана ескалација штрајка могла би до суботе да доведе до заустављања скоро једне четвртине норвешке производње гаса, и око 15 одсто производње нафте, додаје британска агенција.

Штрајк је почео у поноћ по локалном времену (22:00 ГМТ) на три поља – Гудрун, Осеберг Југ и Осеберг Исток, и прошириће се на још три поља – Кристин, Хејдрун и Аста Ханстен – од поноћи у среду, прецизира се у тексту.