in

Sukob na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru; Mitropolitu Pavelu pozlilo u sudnici, saslušanje odloženo

Sukob na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru; Mitropolitu Pavelu pozlilo u sudnici, saslušanje odloženo

Kako navodi, kod zidina Kijevsko-pečerske lavre okupile su se pristalice i Ukrajinske pravoslavne crkve i PCU, kada je jedan od pristalica PCU nasrnuo na jednog monaha, ali je sukob ubrzo zaustavljen. Situacija je trenutno stabilna.

Starešina Kijevo-pečerske lavre mitropolit Pavel prethodno je danas rekao da mu je određen kućni pritvor.

On je prethodno rekao da mu je tokom dana uručen dokument u kojem ga ukrajinske vlasti sumnjiče za “saradnju sa Rusijom” i za “raspirivanje međureligijske mržnje”.

Potom su pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine izvršili pretres prostorija u kojima mitropolit živi, a Ukrajinska pravoslavna crkva je saopštila da je mitropolit pozvan na saslušanje u podne po lokalnom vremenu.

Sukob oko Kijevo-pečerske lavre počeo je 29. marta obaveštenjem o raskidu ugovora o zakupu na neodređeno vreme, koje je Ministarstvo kulture Ukrajine poslalo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Monasima je naređeno da napuste manastir 29. marta.

Istovremeno, ministar kulture Oleksandar Tkačenko im je ponudio da ostanu, ali pod uslovom da pređu u PCU, koja ne priznaje jurisdikciju Moskovske patrijaršije.

mitropolit, pavel

Tkačenko je takođe rekao da je sud dozvolio raskid ugovora o zakupu objekata Lavre.

Mitropolit Pavel je naglasio da oko lavre ne može biti kompromisa. Prema njegovim rečima, raskid ugovora o zakupu zgrada lavre nije moguc jednostrano, potrebna je odluka suda, pošto je manastir osporio raskid ugovora na sudu.

Komisija Ministarstva kulture trebalo je da počne prijem objekata lavre 30. marta, ali vernici dva dana zaredom nisu dozvolili njenim predstavnicima da uđu na teritoriju manastira.

UPC je saopštila da komisija nema ovlašcenja da počne da radi, pošto nema odluke suda.

Ukrajinska SBU potvrdila da je mitropolitu Pavelu predata optužnica

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) potvrdila je danas da je starešini Kijevsko-pečerske lavre mitropolitu Pavelu predata optužnica, navodeći da se on tereti za izazivanje verske mržnje i pravdanje ruskih akcija u Ukrajini,

Kako se navodi u dokumentu, mitropolit je više puta uvredio verska osećanja Ukrajinaca, imao je neprijateljski odnos prema njima i negirao i opravdavao agresiju Ruske Federacije, saopštila je SBU na Telegramu, kako prenosi RIA Novosti.

Mitropolitu Pavelu pozlilo u sudnici u Kijevu, saslušanje odloženo

Mitropolitu Pavelu, igumanu Kijevo-pečerske lavre, pozlilo je danas u sudnici u Kijevu, javilo je ukrajinsko izdanje “strana.ua” na svom Telegram kanalu.

“Mitropolit Pavel je tokom sudskog saslušanja rekao da mu je pozlilo, pao mu je nivo šećera u krvi, pa je sudija odložio sednicu za ponedeljak u 9.00 sati”, navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Kako se dodaje u tekstu, mitropolit je potom napustio salu.

Mitropolitovi advokati podneli su zahtev da im se dostave originalni audio snimci koje je ranije objavila Služba bezbednosti Ukrajine (SBU), ali originalni snimci nisu dostavljeni jer, kako dodaje RIA, “nema ih u materijalima tužilaštva”.

Pavelovi advokati kažu da je deo optužbi protiv mitropolita zasnovan na pozivanju konkretno na evidenciju SBU.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /