in

Швајцарска усвојила пети пакет санкција против Русије

ЦИРИХ –

Швајцарска је усвојила пети пакет санкција против Русије, који укључује забрану увоза угља, дрвета, цемента и кавијара, саопштила је данас влада те земље.

Како се наводи у саопштењу швајцарске Владе, нове санкције су уведене и против Белорусије.

Нове мере су сличне онима које је 8. априла усвојила Европска унија и укључују забрану увоза мрког и каменог угља, као и робе која је важан извор прихода за Русију попут дрвета, цемента, морских плодова и кавијара, преноси агенција РИА Новости.

Осим ових мера уводи се и забрана извоза робе „која може да помогне у јачању индустријског потенцијала Русије“.

Нови пакет санкција ступа на снагу и у финансијском сектору, а биће забрањена и било каква подршка руским организацијама у власништву или под контролом државе.

„Биће забрањена свака подршка руским субјектима у јавном власништву или под јавном контролом. Фондови више не могу бити регистровани у Швајцарској за руске држављане или физичка или правна лица са пребивалиштем у Русији“, наводи се у саопштењу швајцарске Владе.

Санкције против Белорусије обухватају забрану извоза новчаница и продаје хартија од вредности белоруским држављанима, резидентима и правним ентитета у свим валутама земаља чланица ЕУ.