in

ТАС: Следеће године нова правила путовања у Европу и Венецију

Новина везана за путовање у Венецију, стартоваће 16. јануара 2023. године од када ће туристи који долазе у овај италијански град морати да онлајн аплицирају за дозволу уласка за одређени датум и да путем онлајн апликације, која ће бити ускоро доступна јавности, уплати једнократну таксу.

Цена таксе ће се кретати од најмање три евра за једнодневну посету, до максимум 10 евра и ово правило ће важити искључиво за туристе који не бораве у Венецији, односно који не користе услугу хотела у овом граду.

Из ТАС-а наводе да су градске власти Венеције већ усвојиле неопходан закон као и да цена неће бити јединствена за све дане, већ ће зависити од броја апликација по данима, па ће за оне дане за које је аплицирао већи број туриста и цена бити већа.

Туристи које комунална полиција Венеције нађе без неопходне дозволе, платиће казну у износу од 50 до чак 300 евра.

Када је реч о другој новини, оној која се односи на све земље Европске уније (ЕУ), из ТАС-а наводе да су од стране Еуропеан Травел Информатион анд Аутхорисатион Сyстем, ЕИТАС обавештени да ће од 1. маја следеће године почети обавезна апликација туриста који желе да путују у неку од земаља ЕУ.

То, како објашњавају, значи да ће бити потребно да приликом првог путовања путник креира свој налог на апликацији и да потом попуни образац и плати једнократну накнаду од око седам евра, тацан износ јос није одређен, након цега путнику кроз систем стиже дозвола уласка која ће важити наредне три године.

Из Удружења наводе да су свесни да ће ово, барем у почетку, бити огроман напор за наше путнике који имају аверзију према оваквом приступу, а посебно када треба преузети потпуну одговорност за аплицирање и на крају плаћање преко интернета.

ТАС са својим чланицама зато разматра могућност увођења посебног сервиса за путнике преко кога ће они моћи да користе посредничке услуге аплицирања и онлајн плаћања, наводи се у саопштењу.