in

Temišvaru dodeljena “Zlatna Jabuka” – JMU Radio-televizija Vojvodine

Temišvaru dodeljena “Zlatna Jabuka” – JMU Radio-televizija Vojvodine

Novi Sad i Temišvar su u svojstvu gradova pobratima od 2005. godine a u prethodnoj deceniji po istom redosledu primili su titule Evropska omladinska prestonica i Evropska prestonica kulure. Trebalo je da 2021. podele titulu glavnog grada kulture Starog kontinenta, ali je zbog pandemije Kovid virusa, odluka preinačena, tako da je Novi Sad samostalno poneo epitet 2022., a Temišvar je Evropska prestonica kulture 2023.

Turistčlku nagradu, koja u svetu turizma važi za pandam filmskom Oskaru na prigodnoj svečanosti održanoj u centralnoj Sali Zgrade Politehničkog univeziteta Temišvara gradonačelniku Dominik Samjuel Fricu predao je predsednik FIJET Tižani Hadad. U svom zahvalnom govoru Fric je istakao:

“Živimo u svetu koji ima problema da izgradi mostove među ljudima. Baš zato značaj putovanja, turizma i gostoprimstva nikada nije bio važniji. Potrebni su nam šampioni u ovoj oblasti, i verujem da je FIJET upravo to. Prvak nad prvacima, čiji članovi veruju ovoj ideji. Smislenosti putovanja koja živi već hiljadama godina. Posetiti druge zemlje, upoznati ljude, naučiti tuđe priče i spoznati druge perspektive, da se na taj način postane bogatija ličnost koja će reazumeti da svi mi pripadamo istoj porodici. Znajući ovo, trudićemo se da na najbolji način ugostimo sve koji požele da posete i naš dom, naše gradove. Da na svakom koraku osete da su u dobroj sredini, na dobrom mestu.”zlatna, jabuka, temišvaru

Nagrada FIJET “Zlatna jabuka” za novi domet u turizmu dodeljuje se od 1971. godine, a jednu od prvih dobio je Sv. Stefan, u tadašnjoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Uz Novi Sad jedini nosilacove nagrade u Srbiji je Palić.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /