in

Turska: Sporazum o izvozu žita biće verovatno produžen

On je za Tas s istakao da veruje da će ugovor biti produžen s obzirom na ulogu koju igra u snabdevanju hranom u svetskim razmerama.

Od 20. oktobra više od 8 miliona metričkih tona poljoprivrednih proizvoda izvezeno je iz Ukrajine preko crnomorskog koridora za izvoz žita.

Od toga 62 odsto isporuka otišlo je u Evropu, 19,5 odsto u Aziju, 13 odsto u Afriku i 5,3 odsto u zemlje Srednjeg istoka.

Istanbulski sporazum već je dokazao svoj značaj i igra važnu ulogu u obezbeđivanju prehrambene bezbednosti širom sveta, a izuzetno bitno je da u budućnosti glavni tokovi hrane idu u siromašne zemlje”, preneo je diplomatski izvor.

Značaj ovog dogovora nesumnjivo će rasti s početkom isporuke ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva državama kojima je to neophodno, naveo je izvor uz napomenu da se Rusiji moraju dati garancije da njeni tovari neće potpadati pod direktne ili sekundarne sankcije.

On je podsetio na nedavnu izjavu portparola turskog predsednika

Ibrahima Kalina koji je rekao da ga je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven uveravao u takve garancije u ime Vašingtona.

“SAD to treba i direktno da kažu Rusiji”, dodao je izvor.

Zelenski: Rusija namerno odlaže prolazak brodova

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je danas Rusiju da namerno odlaže prolazak brodova i dodao da 150 plovila čeka na utovar žitarica.

U video obraćanju, Zelenski je rekao da kašnjenje znači da je iz Ukrajine izvezeno tri miliona tona manje žitarica, što je, kako je rekao, dovoljno da prehrani 10 miliona ljudi, preneo je Rojters.

On je kazao da ruska strana čini sve da uspori izvoz ukrajinske hrane i da od danas više od 150 brodova stoji u redu kako bi ispunili ugovorne obaveze o isporuci ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

“Ovo je veštački red. Porastao je samo zato što Rusija namerno odlaže prolazak brodova”, dodao je on, ne iznoseći druge detalje.

Kijev je od jula, kada su Ujedinjene nacije potpisale sporazum sa Rusijom, Ukrajinom i Turskom, izvezao skoro 11 miliona tona žitarica i drugih namirnica.

Genadij Gatilov, stalni predstavnik Rusije pri UN u Ženevi, izjavio je juče da će Rusija vrlo ozbiljno razmotriti budućnost sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine, preneo je TAS S.

Kako je rekao novinarima, produženje sporazuma o izvozu žitarica preko Crnog mora zavisi od pune implementacije svih ranije postignutih sporazuma.

“Sporazum o žitu traje četiri meseca, ističe u novembru. Produženje ovog sporazuma zavisi od obezbeđivanja pune primene svih prethodno postignutih sporazuma. Mislim na deo koji se tiče memoranduma između UN i Rusije”, rekao je Gatilov.

Erdogan: Nema prepreka za produžetak sporazuma o žitaricama

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da ne vidi prepreke za produžetak sporazuma pod okriljem Ujedinjenih nacija o izvozu žitarica iz crnomorskih luka u Ukrajini, nakon što je obavio razgovore sa ukrajinskim i ruskim kolegama.

“Ne postoji prepreka da se ne produži dogovor o izvozu. To sam mogao da vidim kroz razgovore sa Volodimirom Zelenskim i Vladimirom Putinom”, prenela je turska državna NTV reči Erdogana.

erdogan,, turska

NTV je, takođe, citirala Erdogana da je rekao da je više od osam miliona tona žitarica i ostale hrane izvezeno uz pomoć dogovora potpisanog 22. jula o deblokadi ukrajinskih crnomorskih luka za izvoz hrane.

Potpisnice sporazuma sa UN i Turskom su Ukrajina i Rusija, a važi 120 dana od datuma potpisivanja.

Putin je smekšao, sada je otvoreniji za dijalog

Erdogan je izjavio  da je primetio da je ruski predsednik Vladimir Putin smekšao sada i da je otvoreniji za dijalog nego ranije.

“Video sam da je Putin mnogo blaži sada i ovoreniji za dijalog nego ranije. Videćemo šta će telefonski razgovori koje ćemo imati narednih dana doneti. Saslušaćemo i Putina i Volodimira Zelenskog”, rekao je.

Erdogan je istakao da se nada da će održati razgovore sa predsednicima Rusije i Ukrajine u skorijoj budućnosti, objavio je turski list “Hurijet”.

Iz Kremlja su, međutim, poručili da novi telefonski razgovor između Putina i Erdogana nije trenutno u planu ruskog predsednika, ali i da se “može organizovati brzo”.

“Što se tiče telefonskog razgovora sa Erdoganom – nije u planu sada. Ali, Putin i Erdogan pričaju često i njihovi razgovori ponekad traju bukvalno dva sata”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Povodom Erdoganovih reči da je Putin smekšao i da je otvoren za dijalog više nego pre, Peskov kaže da je Putin otvoren za razgovore sa Ukrajinom od početka.

“Putin je, zapravo, bio otvoren za razgovore od samog početka. I sam predsednik je to nekoliko puta rekao”, istakao je Peskov.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /