in

У Бриселу не могу да се договоре о ембаргу на увоз руске нафте

Поједине земље чланице ЕУ, посебно Мађарска, Словачка, Чешка и Бугарска, изразиле су забринутост у вези са предложеним мерама, пренео је ТАСС.

Прва расправа о нафтном ембаргу завршена је недостатком консензуса.

Договор се може постићи на следећем састанку сталних представника планираном за сутра, рекао је неименовани извор за Ројтерс.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изнела је раније данас у Европском парламенту детаље о шестом пакету санкција против Русије због напада на Украјину, најављујући потпуно окончање зависности Европске уније од руске нафте.

Према њеним речима, нови пакет ће обухватити четири различите врсте санкција.

„Постепено ћемо окончати снабдевање руском сировом нафтом у року од шест месеци и увоз рафинисаних производа до краја године“, рекла је фон дер Лајен, што је наишло на аплауз посланика у Европском парламенту, преноси Ројтерс.

Руски званичник: ЕУ ће куповати руску нафту преко трећих земаља

Европа ће наставити да купује руску нафту преко трећих земаља када земље Европске уније уведу ембарго, предвиђа посланик у руском парламенту Владимир Џабаров.

„Европски лидери су мало полудели. Кажу да неће куповати нафту од нас. Па, немојте је куповати, ми вас не терамо на то. Али, куповаћете је и даље, само преко трећих земаља“, рекао је Џабаров за РИА новости.

Шефица Европске комисије је истакла да нови пакет, који ће бити усвојен наредних дана, подразумева потпуну забрана увоза све руске нафте, и поморским и конпеним цевоводима, укључујући и сирову нафту и деривате.

„Неће бити лако. Неке земље чланице су јако зависне од руске нафте. Али, једноставно морамо то да урадимо“, рекла је фон дер Лајен представљајући предлог, за који је потребна сагласност свих 27 земаља ЕУ да би ступио на снагу.

Поред тога, на мети казнених мера ЕУ у новом пакету су и високи руски војни официри који су починили ратне злочине у Бучи и Мариупољу, навела је фон дер Лајен додајући: „Знамо ко сте, нећете се извући са тим“.

Према њеним речима, трећа мера се односи на искључење три велика руска државна медија из ЕУ кабловске, сателитске или интернет мреже, додаје британска агенција, не прецизирајући о којим је емитерима реч.

„Неће им више бити дозвољено да дистрибуирају своје садржаје у Европској унији, у било ком облику или форми, било преко кабловске мреже, преко сателита, на интернету или путем паметних апликација“, поручила је фон дер Лајен.

Она је руске медије који ће бити искључени из медијског простора у ЕУ назвала „гласницима који агресивно шире лажи и пропаганду (руског председника Владимира) Путина“.

„Не би требало да им више дајемо простор да шире те лажи“, додала је.

Такође, као четврту меру, најавила је искључење највеће руске банке, Сбербанке, из глобалног SWIFT система међубанкарских трансакција.

ЕУ за искључење још две руске банке из SWIFT-a, поред Сбербанке 

Европска комисија је предложила да се из SWIFT-a, глобалног система међубанкарских трансакција, поред Сбербанке, искључе и Московска кредитна банка и Руска пољопривредна банка, изјавила су данас за Ројтерс два извора из Европске уније.

Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен је најавила раније данас у Европском парламенту, представљајући шести пакет санкција против Русије, искључење Сбербанке из SWIFT-a.

Један од Ројтерсових саговорника каже да нови пакет предвиђа санкције против три руске банке које ће, ако предлог буде усвојен, бити искључене из SWIFT-a, како би се отежале њихове трансакције с другим зајмодавцима.

Комисија, међутим, није предложила потпуну забрану трансакција или замрзавање њихових средстава, како је то учињено према неким другим руским банкама, укључујући VTB, у оквиру претходне рунде санкција ЕУ.

ЕК се такође уздржала о тога да предлог санкција обухвати и Гаспромбанку, која је кључна за извршење плаћања за испоручени гас.

Предлог новог пакета санкција ЕУ не односи се на руски гас.

Фон дер Лајен предложила програм опоравка за Украјину

Урсула фон дер Лајен предложила је покретање програма опоравка за Украјину, којим би се помогло у обнови земље када се заврши рат.

„Овим програмом би требало да се доведу велике инвестиције како би се испуниле све потребе и извеле неопходне реформе“, рекла је Фон дер Лајен пред европарламентарцима, док је предлагала шести пакет санкција Русији.

Она је додала да ће временом, тај програм отворити пут Украјини ка будућности у Европској унији.

Када је реч о увођењу нових казнених мера Русији, да би се увео шести пакет санкција Москви, потребна је сагласност свих 27 чланица Европске уније.

Мађарска очекује од ЕУ гаранције за енергетску сигурност

Мађарска не види планове или гаранције у предлозима Европске уније о санкцијама на руску нафту, а не види ни како би се могло управљати прелазним периодом, поручио је данас портпарол мађарске владе Золтан Ковач.

„На основу тренутних предлога, не видимо да постоје планови нити гаранције за управљање транзиционим периодом нити како се може осигурати енергетска безбедност Мадарске“, одговорио је данас Ковач на упит Ројтерса.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изнела је данас у Европском парламенту детаље о шестом пакету санкција против Русије због напада на Украјину, најављујући потпуно окончање зависности Европске уније од руске нафте.

Како је извор из ЕУ рекао за Ројтерс, Мађарска и Словачка ће моћи да наставе да купују руску сирову нафту до краја 2023. према постојећим уговорима.

То значи да би ове земље биле изузете од примене ембарга на руску нафту који је предложила Европска комисија у оквиру шестог пакета санкција.

У настојању да придобије земље које су против нафтног ембарга да не ставе вето на тај предлог, Брисел је предложио да Мађарској и Словачкој буде омогућен дужи период за примену ембарга, рекао је саговорник британске агенције, чије име није наведено.

Чешка: У предлогу ембарга недостаје праведна подела терета

Забрана увоза руске нафте коју је предложила Европска унија не укључује механизме о праведној подели терета који ће поднети земље чланице ЕУ, изјавио је данас чешки министар индустрије и трговине Јозеф Сикела.

„Предлог не укључује то како ће геп који ће изазвати престанак увоза бити расподељен, што значи како да се праведно подели тај терет, ни предлог о заједничкој куповини и заједничкој дистрибуцији“, рекао је Сикела за Ројтерс на маргинама једне пословне конференције.

Он је додао да Чешка још увек проучава предлог, напомињући да по његовим мишљењу то представља проблем.

Песков: Запад ће платити велику цену за антируске санкције

Портпарол Кремља Дмитрој Песков изјавио је данас да грађани западних земаља већ плаћају велику цену због антируских санкција које су увеле њихове државе и упозорио да ће та цена расти сваком даном.

Према његовим речима, Кремљ припрема одговор на шести пакет санкција ЕУ.

„Разматрамо разне опције. Ако говоримо о области санкција уопште, ово је оружје са две оштрице, Американци, Европљани и друге земље покушавају да нам нанесе штету и они морају да плате велику цену“, рекао је Песков.