in

U Evropskoj uniji zamrznuto 68 milijardi dolara ruske imovine

U Evropskoj uniji zamrznuto 68 milijardi dolara ruske imovine

Od ukupno 68 miliona evra zamrznutih ruskih sredstava, na Belgiju otpada 50 milijardi, a na drugom mestu je Luksemburg sa 5,5 milijardi evra.

Kada se Belgiji i Luksemburgu priključe Italija, Nemačka, Irska, Austrija i Francuska, na sve njih otpada više od 90 odsto zamrznute imovine ruskih građana u EU.

Međutim, Brisel ne zna koliko je ruskih nacionalnih deviznih rezervi zamrznuto u Uniji, navodi ovaj medij. U internom dokumentu Komisije se stoji okvirna cifra od 33,8 milijardi evra, ali se dodaje da se „ovo trenutno procenjuje, pa se tačan podatak ne daje”.

Komisija još uvek čeka da Savet Evrope odobri odluku kojom bi izbegavanje sankcija bilo proglašeno krivičnim delom u EU, što bi olakašalo konfiskaciju imovine u slučaju krivične presude.

Problem, pomalo iznenađujući, predstavlja to što je Poljska zaustavila ovaj proces, piše u dokumentu EK. Jedan diplomata je rekao da je Varšava u potpunosti na liniji EU, ali da prvo treba da usvoji nacionalni zakon, dodajući da je tak postupak u toku, prenosi Politiko.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /