in

У прва три месеца четири милиона Руса отпутовало ван земље

Према овим подацима, у периоду између јануара и марта ове године путовало је укупно 3.880.679 руских држављана, а није познато колико их се од тада вратило у своју домовину, наводи британски лист.

Број долазака Руса у бивше совјетске републике је значајно порастао након руске инвазије на Украјину 24. фебруара, а онима који су напустили земљу због супротстављања рату придружили су се други у страху од гласина о затварању граница, ванредном стању и масовној мобилизацији које се до сада нису обистиниле , известио је Москва тајмс.

Грузија је тако примила скоро петоструко већи број руских држављана у првом кварталу 2022. године, према ФСБ, у односу на исти период прошле године.

Таџикистан је такође забележио скоро петоструко повећање броја долазака из Русије, а Естонија четвороструко, у поређењу са прошлом годином.

И друге балтичке државе, Летонија и Литванија, забележиле су благи пораст док је у Јерменију и Узбекистан отишло троструко више Руса у односу на исти период прошле године.

Број оних који су стигли у Казахстан се удвостручио, а такође је дошло и до благог повећања броја Руса који путују у Украјину у односу на период јануар-март 2021, према подацима ФСБ, преноси Гардијан.