in

У Словенији сутра парламентарни избори

„Мртву трку“ воде Словеначка демократска странка (СДС) Јанеза Јанше, који настоји да осигура четври мандат, и Покрет слобода коју је пре избора формирао Роберт Голоб (55), истакнути менаџер који је годинама водио велико државно енергетско предузеће ГЕН.

Изборна тишина трајаће до затварања бирачких места сутра увече у 19 сати, а према анкети листова Дневник и Вечер објављених у среду, Покрет слобода има 26,3, а Јаншин СДС 25,5 одсто подршке.

Неизвесна је и трка за трећу најјачу странку, која се води између Левице (8,8 одсто) и социјалдемократа (8,6 одсто).

Цензус од четири одсто сигурно ће прећи и демохришћанска Нова Словенија (7,8 одсто), а на ивици прага су центристичка странка Повежимо Словенију (ПоС) и странке Аленке Братушек (САБ) и Маријана Шареца (ЛМС С), наводи Хина.

За улазак у парламент бори се двадесетак странака и грађанских листа, а сматра се да би за стабилну будућу владу у коалицији требало да буду најмање три или четири странке с око 55 мандата, у парламенту који броји 90 места.

„Издржали смо и направили све што је требало, на изборе идемо мирно, а за гласове ћемо се борити све до затварања биралишта у недељу“, рекао је Јанша на завршној предизборној конвенцији своје Словенске демократске странке (СДС) коју води скоро 30 година.

Он је свог ривала Роберта Голоба оптужио за политички илузионизам.

Сматра га експонентом „дубоке државе“ и представником привилегиране друштвене класе, а у кампањи је више пута истицао Голобову енормно високу менаџерску плату и његову наводну повезаност с бившим председником Миланом Кучаном, којег Јанша сматра оцем словеначке левице.

Са друге стране, Голоб, који је у политику са својом странком Покрет Слобода ушао тек почетком године, наводи да му је циљ стварање стабилне владе либералног центра и левице која би државом владала два мандата и спровела потребне промене, при чему у потпуности одбија могућност коалиције са Јаншином странком.

„Људи морају сами да одлуче желе ли да живе у полицијској држави коју је под маском борбе против пандемије увела садашња влада. У недељу се не гласа против Јанше него против полицијске државе“, навео је Голоб у кампањи.

Он очекује да ће његова странка на изборима освојити најмање 25 места у парламенту и формирати владу у сарадњи с либералним центром и левицом, владу која ће у парламенту имати најмање 50 гласова подршке.

Због специфичности словеначког изборног система, у владајуће коалиције морају бити укључене најмање три странке, а ни у том случају им није увек гарантована стабилност.