in

Украјина: Пропали покушаји за евакуацију цивила из Маријупоља; Арестович предложио специјалну рунду преговора са Русијом

Верешчук је рекла да ће сутра бити учињен још један покушај за евакуацију цивила, преноси Би-Би-Си.

Раније је оптужила Русију да планира да покрене сопствени паралелни пут из Маријупоља који би одвео грађане на руску територију.

Кремљ није коментарисао ову тврдњу потпредседнице украјинске владе.

Ивашченко: У Маријупољу се не воде борбе

Градоначелник Маријупоља Константин Ивашченко изјавио је данас да се у том граду не воде борбе и да се живот постепено враћа у нормалу.

„У граду нема војних операција. Мештани би могли да почну са уређивањем својих дворишта и да замењују разбијене прозоре. Миран живот се враћа у град,“ рекао је Ивашченко за агенцију ТАС С.

Арестович предложио специјалну рунду преговора са Русијом

Саветник украјинског председника Алексиј Арестович, предложио је специјалну рунду преговора са Русијом, на којој би се разговарало о судбини цивила и украјинских војника који су још заробљени у граду Маријупољу.

„Преговори би имали за циљ успостављање тренутног примирја у Маријупољу, вишедневне хуманитарне коридоре и ослобађање или размену украјинских бораца заробљених у фабрици Азовстаљ“, рекао је Арестович у видео обраћању, преноси агенција Ројтерс.

Број избеглица се приближава 5,2 милиона од почетка сукоба

Од почетка сукоба у Украјини, број украјинских избеглица приближава се броју од 5,2 милиона, саопштила је данас агенција Уједињених нација за избеглице (УНХЦР).

Више од 1.151.000 Украјинаца отишло је током априла до сада, у поређењу са 3,4 милиона њих који су избегли само у марту месецу, преноси Гардијан.

Међународна организација УН за миграције (ИОМ) процењује да је више од 7,7 милиона људи расељено унутар Украјине.

Такође, како се наводи, скоро две трећине украјинске деце морало је да напусти своје домове, укључујући и ону која су остала у земљи.

Према подацима УНХЦР-а, највише их избегло у Пољску (2.899.713), Русију (578.255), поред тога, 105 хиљада људи је прешло у Русију из самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике.

У Румунију је избегло њих 774.074, Мађарску 489.754, Молдавију 433.214, Словачку 354.329, Белорусију 24.084.