in

Ukrajina: Više od 300 naselja i dalje bez struje

Ukrajina: Više od 300 naselja i dalje bez struje

“Čak 301 naselje u Kijevskoj, Šumskoj, Ternopoljskoj i Hmeljničkoj oblasti i dalje je isključeno iz snabdevanja električnom energijom”, navodi se u saopštenju ove službe na Telegramu.

Ukrajinski zvaničnici za vanredne situacije precizirali su da je ugašeno 30 požara koji su izbili nakon eksplozija u ponedeljak.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je na hitnoj sednici ruskog Saveta bezbednosti u ponedeljak da je nanet masivan udar “preciznim oružjem dugog dometa” na ukrajinske energetske, vojne komandne i komunikacione objekte.

Rekao je da je ukrajinska vlada dugo koristila “terorističke taktike, kao što su pokušaj dizanja u vazduh dela gasovoda Turski tok, udari koji se nanose na NE Zaporožje i tri teroristička napada na NE Kursk”.

Ruski predsednik je upozorio Kijev da će ove akcije naići na oštar odgovor, navodi TASS.

Ukrajinsko Ministarstvo energetike saopštilo je da će danas obustaviti izvoz električne energije da bi stabilizovala sopstveni energetski sistem, nakon što su ruski projektili pogodili njenu energetsku infrastrukturu.

U ruskom raketnom napadu na više ukrajinskih gradova u ponedeljak poginulo je 19 osoba, dok je 105 ranjeno, preneo je Rojters.