in

Украјина: Затворено неколико пловних путева ка Дунаву

КИЈЕВ –

Украјинска погранична стража је затворила прошле недеље неколико пловних путева ка ушћу реке Дунав због плутајућих мина у Црном мору, изјавио је даснас један аналитичар агенције за истраживања и конслатинг у сфери агро бизниса АПК-Информ.

Украјинске дунавске луке Измаил и Рени од прошле недеље су једине дестинације преко којих се обавља извоз украјинског жита јер су поморске луке блокиране због руске инвазије, преноси Ројтерс.

Украјина, велики пољопривредни произвођач, извозила је већину своје робе преко морских лука, али је од почетка руске инвазије у фебруару била принуђена да извоз обавља или железницом преко своје западне границе или преко својих малих лука на Дунаву.

У извештају АПК-Информ се каже да је пловни саобраћај на Дунаву значајно ограничен „због опасности од бродских мина које су руске трупе поставиле у Црном мору“.

Украјина је раније оптужила Руску Федерацију за минирање бродских путева у Црном мору и спречавање проласка бродова ка северозападном делу Црног мора, што је Москва увек негирала.