in

Ukrajinska kriza: Gasprom: Iscurilo 800 miliona kubnih metara gasa iz Severnog toka; Kina pozvala na pregovore

Ukrajinska kriza: Gasprom: Iscurilo 800 miliona kubnih metara gasa iz Severnog toka; Kina pozvala na pregovore

Rusija je stavila veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN-a koji su inicirale SAD i Albanija, a koja osuđuje referendume o pripajanju četiri ukrajinske oblasti Rusiji. Brazil, Gabon, Indija i Kina bili su uzdržani, javio je dopisnik agencije TAS.

Kina poziva sve strane u sukobu u Ukrajini da pokažu uzdržanost i učine napore za pregovore i prekid vatre, izjavio je stalni kineski predstavnik u Ujedinjenim nacijama Čang Jun na sednici Saveta bezbednosti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da je ukrajinska vojska postigla “značajne rezultate” na istoku zemlje i pomenuo je Liman koji je pod kontrolom ruske vojske, ali bez davanja više detalja.

Zelenski je nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dokumenta o pristupanju Rusiji četiri ukrajinske teritorije tražio ubrzani prijem Ukrajine u NATO.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelus Landsbergis napomenuo je da tri baltičke zemlje podržavaju što pre ulazak Ukrajine u NATO.

Na Crvenom trgu u Moskvi održana je proslava nakon potpisivanja sporazuma o pripajanju četiri ukrajinske oblasti Ruskoj Federaciji. Predsednik Rusije je rekao da je narod doneo odluku na referendumu i da “postoje četiri regiona koja su novi ruski regioni”. Evropski lideri osudili su pripajanje četiri oblasti u Ukrajini Rusiji. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da je aneksija ukrajinskih oblasti nelegalna, a Evropski savet je u zajedničkom saopštenju odbacio i osudio potez Rusije. Američki predsednik Džozef Bajden je naveo da će SAD “okupiti međunarodnu zajednicu da osudi ove poteze i da Rusiju pozove na odgovornost”.

Portparol Gaspromnjefta Sergej Koprijanov rekao je na hitnoj sednici SB UN-a povodom oštećenja na gasovodu Severni tok 1 i Severni tok 2 i izlivanju gasa u Baltičko more da je iscurelo 800 miliona kubnih metara gasa. To je, prema Koprijanovim rečima, ekvivalentno tromesečnom snabdevanju Danske.

8.37 – Saliven: Nije trenutak za prijem Ukrajine u NATO

Zahtev Ukrajine za prijem u NATO trebalo bi proceduralno razmotriti u neko drugo vreme, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, prenosi Juronjuz (Euronews).

8.34 – Svetska banka: Još 530 miliona dolara pomoći Ukrajini

Svetska banka je saopštila da će obezbediti dodatnih 530 miliona dolara podrške Ukrajini, čime će ukupna pomoć Svetske banke Ukrajini dostići 13 milijardi dolara.

8.31 – Energoatom: Ruske snage privele direktora nuklearke Zaporožje

Ruske snage privele su generalnog direktora Zaporoške nukelarne elektrane Igora Murašova i odvele ga u nepoznatom pravcu, saopštila je ukrajinska državna agencija Energoatom.

8.28 – Ukrajina: Raketirana Odeska oblast

Ruske snage raketirale su noćas Odesku oblast, pogođen je industrijski infrastrukturni objekat i nije bilo povređenih, saopštilo je gradsko veće Odese pozivajući se na ukrajinsku Operativnu komandu “Jug”.