in

UKRAJINSKA KRIZA IZ DANA U DAN Ambasador Antonov: Zapad ugrožava svoju sigurnost podržavajući Kijev

“Očigledno imamo posla sa potpunom atrofijom kritičkog mišljenja. U svojoj manijakalnoj želji da oklevetaju Rusiju i uzdignu Ukrajinu, zapadne zemlje su spremne da rizikuju bezbednost, dobrobit, pa čak i živote sopstvenih građana”, rekao je Antonov u intervjuu za Njuzvik komentarišuci navode da Ukrajina planira da upotrebi “prljavu bombu”, preneo je TASS.

Prema rečima diplomate, nezavisni mediji i stručnjaci imaju odgovornost da svima otvore oči i ukažu na ono što se zaista dešava na terenu i rasvetle opasnost od zapadnih avantura koje vode do nepovratnih posledica i masovne smrti nevinih civila.

Načelnik ruskih jedinica za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Igor Kirilov rekao je u ponedeljak na konferenciji za medije da je rusko Ministarstvo odbrane pripremilo svoje snage da deluju “u uslovima radioaktivne kontaminacije”, jer poseduju informacije o spremnosti Kijeva da upotrebi “prljavu bombu”.

Informacije o navodnim planovima Ukrajine da upotrebi “prljavu bombu” izneo je i Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Lavrov, koji je dodao da će Moskva to pitanje pokrenuti na Savetu bezbednosti UN.

Šojgu je u telefonskim razgovorima sa svojim kolegama iz SAD, Velike Britanije, Turske i Francuske, upozorio na pretnju iz Ukrajine.

Iz Vašingtona, Londona i Pariza saopštavaju da ne veruju tim informacijama, prenosi TASS.

08.14 – Pentagon: Rusija nas obavestila o izvođenju neklearnih vezbi

Rusija je obavestila SAD o svojim planovima za izvođenje vežbi svojih nuklearnih snaga, saopštio je Pentagon, odbijajući da ponudi dodatne detalje o vežbama za koje se očekuje da će uključiti probna lansiranja balističkih projektila, preneo je Rojters.

07.48 – Arestovič: Rusi se utvrđuju, nemaju nameru da se povuku

Zamenik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič saopštio je da se ruske snage pripremaju za “najtežu bitku” u strateški važnom južnom regionu Hersona.

07.06 – Rusi upozoravaju: U nuklearki Zaprožje 50 tona radioaktivnog materijala

Količina radioaktivnog materijala u suvim bačvama nuklearne elektrane Zaporožje iznosi 50 tona, izjavio je savetnik generalnog direktora Rosenergoatoma Renat Karča.

06.59 – Sunak obećao Zelenskom čvrstu i snažnu podršku Britanije

Britanski premijer Riši Sunak obećao je predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom tokom telefonskog razgovora da će tokom njegovog mandata podrška Velike Britanije Ukrajini biti čvrsta i snažna kao i uvek, izjavio je portparol Dauning strita.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /