in

Украјинска криза из дана у дан: Борбе за исток земље, Запад набавља нове ПВО системе

И даљетрају борбе на истоку Украјине. Проруске власти у Луганској области, која је прогасила независност, тврде да су сви главни путеви ка и из Лисичанска, као и рафинерија у том граду, под контролом руских снага.

Међутим, бригадни генерал украјинских оружаних снага Олексиј Хромов је истакао да тренутно нема планова за повлачење из Лисичанска.

Кијев је саопштио да на Змијском острву, стратешкој испостави у Црном мору, нема више руских трупа и да је сва њихова опрема уништена. Поручено је да ће украјинска војска учинити све што је могуће како би бродови који превозе жито прошли преко Црног мора.

На то је Москва одговорила да је повлачење руских трупа са Змијског острва “гест добре воље”, како би се видело да Русија не омета напоре Уједињених нација да организује хуманитарне коридоре за извоз пољопривредних производа из Украјине.

У међувремену, са Самита НАТО-а у Мадриду стиже порука да ће Алијанса наставити са дугорочном и одлучном подршком Украјини, а председник САД најављује да ће Вашингтон Украјини послати нови пакет војне помоћи вредан 800 милиона долара.

Пакет ће, како је најављено, обухватити противваздушне системе, радаре, муницију.

Са друге стране, Савет ЕУ затражио је сагласност Европског парламента на предлог да се кршење рестриктивних мера дода на листу “злочина ЕУ”, предвиђених Уговором о функционисању Уније.

У Савету наводе да је ЕУ усвојила низ рестриктивних мера у контексту, како наводе, “руског агресорског рата против Украјине” и да је од суштинског значаја да се те мере у потпуности спроведу на целој територији Уније.