in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Dodatni oprez u NATO nakon novih Putinovih poteza; Bajden potvrdio Zelenskom novi paket vojne pomoći

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Dodatni oprez u NATO nakon novih Putinovih poteza; Bajden potvrdio Zelenskom novi paket vojne pomoći

Nastavljaju se borbe u Ukrajini. Ruska vojska zaustavila je pokušaje proboja ukrajinskih oružanih snaga do Hersonske oblasti, tvrdi Moskva. Raketiran grad Zaporožje, tvrde ukrajinske vlasti.

Ruska duma je ratifikovala sporazume o pripajanju ukrajinskih oblasti Rusiji. Usvojila je, istovremeno, ustavne amandmane o prijemu teritorija. Kijev ponovo odbacuje pripajanje delova Ukrajine Rusije, najavljujući “nove pobede”.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sednici Državne dume izjavio je da je pripajanje teritorija “logičan nastavak ponovnog ujedinjenja ruskih zemalja koje je počelo 2014. godine, povratkom u okrilje Rusije Republike Krim i grada Sevastopolja”.

Curenje gasa iz gasovoda “Severni tok 2” i dalje traje, tvrdi švedska obalska straža. Ruski “Gasprom”, međutim, saopštio je da je pritisak u gasovodima stabilizovan, te da je prestalo curenje gasa u oštećenim delovima “Severnog toka”.

20.37 – Dodatni oprez u NATO nakon novih Putinovih poteza

NATO nije primetio promene u nuklearnoj strategiji Rusije, ali je na oprezu, izjavio je danas zvaničnik Severnoatlantske alijanse, komentarišući poteze ruskog predsednika Vladimira Putina koji je, kako je naveo, eskalirao rat u Ukrajini opštom mobilizacijom i upozorenjima o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja.

20.34 – Bajden potvrdio Zelenskom novi paket vojne pomoći

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da će Vašington obezbediti još 625 miliona dolara VOJNE pomoći za Kijev, uključujući lansere za raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS), saopštila je Bela kuća.

17.01 – Ministri finansija EU dogovorili strukturiranu podršku Ukrajine

Ministri finansija Evropske unije dogovorili su se danas da integrišu isplate podrške EU Ukrajini u njen budžet za 2023. kako bi isplate bile strukturisanije i predvidljivije, rekao je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovski posle sastanka.

16.40 – Le Pen:Sankcije EU Rusiji kažnjavaju francuski narod

Sankcije Evropske unije nisu uspele da utiču na Rusiju, ali zato kažnjavaju francuski narod, izjavila je danas za BFM TV šef poslaničke grupe Nacionalnog okupljanja u donjem domu francuskog parlamenta Marin Le Pen.

15.12 – Lukašenko: Ukrajina nastavlja sa provokacijama na granici

Ukrajina nastavlja sa provokacijama na beloruskoj granici, izjavio je danas u Minsku na sastanku o vojnoj bezbednosti zemlje beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

08.26 – Severna Koreja podržava rusku aneksiju ukrajinskih oblasti

Severna Koreja podržava rusku aneksiju četiri ukrajinske oblasti, izjavila je danas severnokorejska ministarka inostranih poslova Ko Son-hui, optužujući Sjedinjene Države za primenu dvostrukih standarda i mešanja u unutrašnja pitanja država širom sveta.

07.27 – Rojters: Nova vojna pomoć SAD za Ukrajinu, vredna 625 miliona dolara

Sledeći paket vojne pomoći SAD za Ukrajinu trebalo bi da se sastoji od četiri lansera artiljerijskog raketnog sistema visoke pokretljivosti (HIMARS), municije, mina i vozila otpornih na mine, izjavila su za Rojters dva izvora obaveštena o ovom paketu vrednom 625 miliona dolara.

07.20 – Ukrajinski prodor na jug, zauzeto više naseljenih mesta

Ukrajinske snage probile su rusku odbranu na jugu zemlje, a istovremeno su proširile svoju brzu ofanzivu na istoku, i na taj način su povratile više teritorija u oblastima koje je pripojila Rusija, prenosi Rojters.

06.40 – Gradonačelnik: Ruske snage granatirale Harkov, dve eksplozije

Ruske snage granatirale su noćas dve centralne oblasti Harkova, odjeknule su dve snažne eksplozije, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.