in

Украјинска криза из дана у дан: Европска унија обећава Украјини нове пошиљке оружја

Руска војска интензивирала је нападе авијације и артиљерије у Донбасу, на мети је било више од хиљаду војних објеката у Доњецку и Луганску.

Украјинска војска повлачи снаге из ратних зона Луганска. Харков, на истоку Украјине и даље је под тешким ударима.

Заменица украјинског премијера Ирина Верешчук рекла је да договоренихуманитарни коридор за евакуацију цивила из челичане „Азовстаљ“ у Маријупољу није функционисао како је планирано, окривљујући руске снаге да нису одржале прекид ватре.

Кремљ је оптужио Украјину да не испуњава обавезе које је преузела у мировним преговорима, додајући да је руска страна предала Кијеву – нацрт решења.

“Украјина стално одступа од својих речи, стално их мења. То лоше утиче на преговоре. Наш нацрт документа предат је украјинској страни, што укључује апсолутно јасне формулације. Лопта је у њиховом дворишту, чекамо на одговор“, каже портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Са друге стране, председник Украјине Володимир Зеленски тврди да Москва није доставила такав документ.

Русија тестирала нову интерконтиненталну балистичку ракету „сармат“, за које председник Владимир Путин каже да ће одбити све који покушавају да прете Русији.

Европска унија обећала је нову помоћ Кијеву. Наоружање Украјини шаљу Шведска, Данска, Финска, балтичке земље. Кијев је разочаран, јер Берлин не шаље више оружја.

Украјина од ММФ-а тражи пет милијарди долара месечно за функционисање националне економије у наредном кварталу.