in

Украјинска криза из дана у дан: Гранатиран Харков; Москва: Ако САД прогласе Русију спонзором тероризма, прешли би тачку без повратка

Градоначелник Харкова Игор Терехов објавио је на Телеграму да је град гранатиран током ноћи.

“Окрузи града Харкова – Центар, Немишљански и Слободански, гранатирани су током ноћи. Оштећен је колеџ, оштећене су комуникације и критична инфраструктура, поломљена су стакла на неколико стамбених зграда, неколико тролејбуса је погођено гелерима”, рекао је Терехов.

Према његовим речима, тамо где су пали непријатељски пројектили, нема ничега што би личило на војне објекте, већ само цивилна инфраструктура.

Терехов је такође нагласио да нема погинулих или повређених.

Москва: Ако САД прогласе Русију спонзором тероризма, могућ прекид односа

Александар Дарчијев, шеф одељења за Северну Америку у Министарству спољних послова Русије, саопштио је да би односи са Сједињеним Америчким Државама били веома погоршани, чак би могли бити и и прекинути, ако Русија буде проглашена државом спонзором тероризма.

Дарчијев је истакао да би, ако Сенат САД донесе такву одлуку, то значило да је Вашингтон прешао тачку без повратка, наводи Тас.

Портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков рекао је да су руске ваздухопловне снаге уништиле радарски систем америчке производње у Доњецкој области и више украјинских пројектила.

Оборене су и две ракете система ХИМАРС као и четири ракете система “олка” у подручју Херсона, додао је Конашенков.

У Херсонској области украјинска војска гранатирала је хидроелектрану Каховска, тврде руски регионални званичници.

Заменик шефа регионалне војно-цивилне администрације Кирил Стремусов наводи даје било погодака, али нису критични по централи.

07.54 – Зеленски поново затражио укидање шенгенских виза за Русе

Украјински председник Володимир Зеленски поново је апелова на земље чланице Европске уније да ускрате визе држављанима Русије, наводећи да тај блок не треба да постане “супермаркет у који може да уђе свако ко то жели”.