in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Izvestija: Dva novinara poginula u napadu na Herson, Kijevski institut: Ratna šteta premašila 127 milijardi dolara

Širom Ukrajine su restrikcije struje, a dugačke kolone izbeglica napuštaju Herson. Zelenski: Rusija napadima na elektrane želi da izazove masovnu migraciju. Holandski parlament podržao inicijativu za formiranje posebnog tribunala za Ukrajinu.

Kijevski ekonomski institut saopštio je da su “gubici Ukrajine usled oružane agresije Ruske Federacije premašili 127 milijardi dolara”, preneo je portal ukrajinske televizije Prjamij.

U izveštaju se navodi da je šteta na stambenom fondu 50,5 milijardi dolara, a samo u periodu od juna do avgusta Rusija je nanela gubitke od veće od 31 milijarde dolara, dodaje se u izveštaju.

“Prema poslednjim podacima, oštećeno je ili uništeno 135.800 privatnih i stambenih zgrada. Ukupna površina oštećenih ili uništenih objekata je 74,1 milion kvadratnih metara, ili 7,3 odsto stambenog fonda zemlje”, ističe se u izveštaju.

Na drugom mestu po visini gubitaka je razna javna infrastruktura, a šteta iznosi 35,3 milijarde dolara, od čega je 26,6 milijardi dolara rezultat direktnog uništavanja puteva i 4,3 milijarde dolara je šteta na železnici.

Napominje se da se šteta pričinjena obrazovnoj infrastrukturi Ukrajine procenjuje na 6,95 milijardi dolara.

Uništeno je ili oštećeno je najmanje 2.449 objekata obrazovne infrastrukture, a najveći broj uništenih obrazovnih institucija je u Donjeckoj, Harkovskoj, Luganskoj i Kijevskoj oblasti.

Od februara do septembra oštećeno je ili uništeno najmanje 616 upravnih zgrada, 978 medicinskih objekata.

13.39Konašenkov: Odbijen napad Ukrajine u oblasti Krasnog Limana

Ruske snage osujetile su pokušaj ukrajinske vojske da pređu reku Žerebec u oblasti Krasnog Limana, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

12.05Erdogan: Nema prepreka za produžetak sporazuma o žitaricama

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da ne vidi prepreke za produžetak sporazuma pod okriljem Ujedinjenih nacija o izvozu žitarica iz crnomorskih luka u Ukrajini, nakon što je obavio razgovore sa ukrajinskim i ruskim kolegama.

10.03 – Guverner Zaporožja: Tri osobe ranjene u ruskim napadima

Guverner Zaporožja Oleksandr Staruh saopštio je danas da su tri osobe ranjene u ruskim napadima ovog jutra.

08.32 – Niz eksplozija u Harkovu i Zaporožju

Niz eksplozija odjeknulo je jutros Harkovom i Zaporožjem, saopštile su lokalne vlasti. Projektili su pogodili industrijski objekat u Harkovu, rekao je gradonačelnik Harkova Ihor Terehov, dodajući da spasioci tek treba da utvrde obim štete i da li je bilo žrtava, preneo je Rojters.

07.43 – Zelenski: Rusija hoće da uništi branu u Hersonskoj oblasti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da planira da uništi branu hidroelektrane u Hersonskoj oblasti, gde ukrajinski vojnici stalno napreduju, prenosi Gardijan.

07.27 – Rusija: Dve osobe poginule u granatiranju prelaza kod Hersona

Dve osobe su poginule, a 10 je ranjeno u granatiranju prelaza preko reke u Hersonu od strane ukrajinskih snaga, rekao je novinarima danas Sergej Jelisejev, proruski zvaničnik Hersonske oblasti.

 

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /