in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Kijev: Cinična poseta Marijupolju; Putin: Otvoren sam za diplomatska rešenja, ne i za ultimatume

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Kijev: Cinična poseta Marijupolju; Putin: Otvoren sam za diplomatska rešenja, ne i za ultimatume

BEOGRAD –

Rat u Ukrajini – 389. dan. Vladimir Putin je prvi put od početka rata, a nakon što je izdat nalog za njegovo hapšenje od strane MKS-a, bio u zoni sukoba – u Marijupolju. Volodimir Zelenski veruje u pobedu, najavljuje novu vojnu pomoć NATO saveznika. Prema pisanju Fajnenšel tajmsa, evropska isporuka granata mogla bi da kasni zbog manjka eksploziva sa kojim se suočava evropska odbrambena industrija.

Predsednik Rusije Vladimir Putin bio je u nedelju u Marijupolju u Donbasu. Tamo je stigao helikopterom, a vozio se ulicama grada automobilom, zaustavljajući se na nekoliko lokacija.

U kabinetu ukrajinskog predsednika rečeno je da je u pitanju cinizam i nedostatak kajanja zbog velikog broja žrtava koje je ovaj grad doživeo u ratu.

Putin je u autorskom tekstu za kineski list Ženmin žibao naveo da diplomatska rešenja sukoba u Ukrajini dolaze u obzir, ali ne i ultimatumi.

U međuvremenu, Volodimir Zelenski je najavio da će Ukrajina dobiti novu vojnu pomoć iz više zemalja – Kanade, Nemačke, Francuske, Danske, Estonije. “Konkretno, govorimo o municiji, tenkovima i artiljeriji”, naveo je Zelenski.

Fajnenšel tajms, međutim, saznaje da u evropskoj odbrambenoj industriji postoji manjak eksploziva zbog čega će evropske isporuke granata verovatno kasniti.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /