in

Украјинска криза из дана у дан: Маријупољ у фокусу рата у Украјини, без договора о прекиду ватре за Ускрс

Русија и Украјина нису постигле договор о прекиду ватре током ускршњих празника. Председник Володимир Зеленски тврди да Русија није пристала на примирје, али се, истиче, ипак и даље нада миру.

Услед интензивирања напада у Донбасу, Русија је саопшђтила да су њене снаге заузеле јужни лучки град Маријупољ у Доњецкој области. Власти у Кијеву саопштиле су да Русија контролише већину града, али да су у делу града остале украјинске снаге.

У фабрици челика „Азовстаљ“ налази се између 1.500 и 2.000 људи. Док с руске стране стижу тврдње да је реч о милитантима, из Кијева поручују да се тамо налази 1.000 цивила и 500 рањених војника.

Владимир Путин поручио је да Русија гарантује живот украјинским трупама које напусте објекат и да ће бити третирани са поштовањем. Руској војсци је наредио да откаже планове за јуриш на фабрику, те да, уместо тога, жели да постројење буде блокирано.

Међутим, украјинска војска тврди да су украјинске снаге покушале упад у „Азовстаљ“.

У међувремену, америчка компанија „Максар технолоџис“ саопштила је да сателитски снимци показују да се код Маријупоља проширила и да је тамо још 200 нових гробова.

Због нове фазе рата, САД су одобриле још један пакет помоћи Украјини, у вредности од 800 милиона долара. Помоћ подразумева тешку артиљерију, метке и дронове, а још оружја стиже из Шпаније и Данске, чији премијери су, у знак подршке, посетили Кијев.

С друге стране, Русија проширује листу санкција, на којој су се сада нашли и потпредседница САД Камала Харис, портпарол Пентагона Џон Кирби, али и оснивач Фејсбука Марк Закерберг.

Кијев тражи начин да губитке надокнади из замрзнутих руских средстава, а украјински председник Володимир Зеленски рекао је на састанку Светске банке да је Украјини потребно седам милијарди долара месечно како би надокнадила економске губитке изазване ратом.

06.39 – Бојченко: Животи и смрти у Мариупољу у Путиновим рукама

Руски председник Владимир Путин може сам да одлучи о судбини 100.000 цивила још заробољених у Маријупољу, рекао је јутрос градоначелник тог града Вадим Бојченко.