in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Moskva: Raketirana hidroelektrana Kahovka; London: Rusija nastavila da koristi iranske dronove

Britansko ministarstvo odbrane saopštava da je Rusija nastavila da koristi iranske bespilotne letelice. Kremlj: Vladimir Putin još ne planira razgovare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

16.21 – UN: Hitno ublažiti zastoj brodova za prevoz hrane u Crnom moru

Portparolka Ujedinjenih nacija izjavila je danas da su potrebni “hitni” koraci kako bi se ublažio zastoj više od 150 brodova obuhvaćenih sporazumom koji Ukrajini omogućava izvoz žita iz luka u Crnom moru.

15.00 – Rusija će u UN pokrenuti pitanje “prljave bombe” Kijeva

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da ta zemlja namerava da pokrene u Ujedinjenim nacijama pitanje o tome da Kijev priprema “prljavu bombu”.

12.34Peskov: Rusija će zaštititi svoje imovinu u inostranstvu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da će Ruska Federacija zaštititi svoju imovinu u inostranstvu, komentarišući najave nekih zemalja da će zapleniti rusku imovinu i dodeliti je Ukrajini.

11.41 – Stramousov: Ukrajina gubi stotine vojnika svakog dana

Zamenik načelnika ruske administracije u Hersonu, Kiril Stremousov, izjavio je danas da ukrajinske oružane snage svakodnevno gube stotine svojih vojnika na frontu u Hersonu.

11.33 – Rogov: Ukrajinska vojska pojačava pripreme za ofanzivu

Predstavnik proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov, izjavio je danas za TAS S da je ukrajinska vojska pojačava pripreme za ofanzivu na kontakt liniji u Zaporožju.

10.32 – Nehamer: EU najbolji garant za mir

Posebno u vreme rata u Ukrajini, privilegija je živeti u miru, za šta je najbolji garant EU, podvukao je danas austrijski kancelar Karl Nehamer.

09.45Sedam brodova sa Ukrajinskim žitom isplovilo ka Aziji i Evropi

Sedam brodova sa žitom isplovilo je iz ukrajinskih luka za Aziju i Evropu, saopštilo je danas Ministarstvo infrastrukture te zemlje, optužujući Rusiju da blokira punu primenu crnomorskog sporazuma o žitu.

09.43 – Stremousov: Odbijen napad ukrajinskih trupa

Zamenik načelnika ruske administracije u Hersonu Kiril Stremousov rekao je danas da su savezničke snage odbile pokušaj ukrajinskih trupa da probiju liniju odbrane u blizini reke Ingulec.

08.57 – U Hersonu najavljeno formiranje teritorijalne odbrane

Vojno-civilna administracija Hersonske oblasti pod kontrolom ruskih snaga, najavila je formiranje teritorijalne odbrane i da joj mogu pristupiti svi muškarci koji odluče da ostanu u gradu Hersonu.

08.42Erdogan: Putin i ja radimo na sprečavanju prehrambene krize

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da radi sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom na prevazilaženju prehrambene krize u slabo razvijenim zemljama.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /