in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Nastavlja se bitka za Herson; Zelenski: Ruski raketni napadi zahvataju veliki prostor

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u poltavskoj i černigovskoj oblasti, u regionima Suma, Nikolajeva i Harkova. Ruske snage odbile su napade ukrajinske vojske u Lugansku i Donjecku, dok jevojna uprava u Hersonu pozvala na opštu evakuaciju.

“Ruski vojnici sprečili su napade dva neprijateljska bataljona na nekoliko mesta u regionu Hersona. Zbog ukrajinske kontraofanzive, proruske vlasti u Hersonu su ponovo naložile civilima da odmah napuste grad i pređu na levu stranu Dnjepra”, rekao je protparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kijev tvrdi da su ruske trupe ponovo raketirale energetsku infrastrukturu na zapadu Ukrajine. Bez struje i vode ostali su pojedini delovi tri grada – Lucka, Rivne i Hmeljnicka.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija ispalila 36 raketa u “masovnom napadu”. U objavi naTelegramunaveo je da su većinu raketa ispaljenih oborili sistemi protivvazduhoplovne odbrane.

Navodi da ti napadi zahvataju regione u zapadnoj, centralnoj i južnoj Ukrajini, dodajući da očekuje da će uz pomoć Zapada dostići tehničku sposobnost za obaranje 100 odsto ruskih raketa.

Vašington kaže da Moskva ne pokazuje spremnost da se uključi u smislene razgovore o prekidu rata u Ukrajini.

“Predsednik Putin nastavlja da ide u suprotnom smeru. Vašington bi razmotrio svaki vid napretka u diplomatiji, ako bi se takva mogućnost otvorila. Moskva umesto toga udvostručuje i utrostručuje agresiju”, kaže državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Nemački kancelar Olaf Šolc ponavlja da se ne sme dozvoliti da sukob u Ukrajini postane direktan konflikt Rusije i NATO-a. U međuvremenu, mediji iz SAD javljaju da je američka 101. vazdušno-desantna divizija raspoređena u Evropi, u Rumuniji blizu granice sa Ukrajinom, prvi put za 80 godina, usled tenzija između NATO-a i Rusije.

08.17 – G7 osudile otmicu rukovodstva nuklearne elektrane Zaporožje

Grupa sedam najrazvijenih zemalja sveta (G7) saopštila je danas da osuđuje slučajeve otmica rukovodstva nuklearne elektrane Zaporožje i pozvala na hitan povratak Ukrajini pune kontrole nad tom nuklearnom elektranom.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /