in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Nastavljaju se borbe u Hersonskoj oblasti; Moskva: Isporuke oružja Kijevu vode sukobu Rusije i NATO-a

Nastavljaju se borbe duž celog fronta u Ukrajini. U Hersonskoj oblasti ruska ofanziva i ukrajinska kontraofanziva. Civili napuštaju oblast pod kontrolom Rusije.

U Nikolajevskoj oblasti ruski borbeni avionoborio je ukrajinski “mig 29”. Ruske snage lansirale su iranske “dronove kamikaze” sa teritorije Belorusije, tvrdi Kijev.

Moskva je podržala ideju Međunarodne agencije za atomsku energiju da se oko nuklearne elektrane u Zaporožju formira “zona bez granatiranja”.

Stručnjaci Agencije narednih dana stižu u Zaporožje posle upozorenja Moskve da Kijev pravi”prljavu bombu”.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su ruske rakete i iranske bespilotne letelice uništile više od trećine energetskog sistema tezemlje. Traži više pomoći od EU.

Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer tokom posete Kjevu, obećao je dalju pomoć Ukrajini, posebno u oblasti vazdušne odbrane. Sa druge strane, američki predsednik Džozef Bajden i dalje se protivi slanju trupa u Ukrajinu.

Sa međunarodnih donatorskih konferencija u Berlinu i Zagrebu poručuje da obnova Ukrajine mora da počne odmah.

Svetska banka isplatila još 500 miliona dolara pomoći Kijevu.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /