in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Nastavljene borbe duž Dnjepra, SAD odobrila novu vojnu pomoć Ukrajini

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Nastavljene borbe duž Dnjepra, SAD odobrila novu vojnu pomoć Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden rekao je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će Vašington Kijevu obezbediti 625 miliona dolara vojne pomoći, uključujući lansere artiljerijskog raketnog sistema visoke pokretljivosti (Himars), saopštila je Bela kuća.

Prema izveštajima medijima sa Zapada karte ruskog ministarstva odbrane pokazuju brzo povlačenje ruskih snaga iz oblasti u istočnoj i južnoj Ukrajini.

Rusija je u opasnosti da izgubi kontrolu nad strateškim gradovima koji su ključni za zadržavanje grada Hersona i na kraju Krima, rekli su zapadni zvaničnici, ali su upozorili da borbe duž reke Dnjepar “neće biti lake”.

Savet Federacije, Gornji dom ruskog parlamenta jednoglasno je usvojio četiri savezna ustavna zakona o prihvatanju Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije.

Na snagu je stupila odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, kao odgovor na pokušaj Rusije da pripoji delove njene teritorije, prema ukazu koji je potpisao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine 30. septembra doneo je odluku o nemogućnosti pregovaranja sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prema ukazu koji je potpisao Zelenski.

07.08Murašov neće više rukovoditi elektranom u Zaporožju

Direktor ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje Igor Murašov koji je nedavno uhapšen u, kako je ocenjeno u Ukrajini, aktu terorizma Rusije, a potom pušten, neće se vratiti na svoj posao u nuklearki, saopšteno je danas iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

07.02Generalštab Ukrajine: Rusija izvela devet raketnih i šest napada iz vazduha

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage za protekla 24 sata izvele devet raketnih napada, šest napada iz vazduha i 56 napada iz višecevnih raketnih bacača na teritoriju Ukrajine.

06.56Antonov: Isporuke oružja povećavaju opasnost od direktnog sukoba

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov izjavio je da Moskva odluku Vašingtona da nastavi isporuke teškog naoružanja Ukrajini doživljava kao direktnu pretnju strateškim interesima Rusije.

06.10Rusija: Izveštaj OHCHR jednostran i neuravnostežen

Izveštaj o situaciji u Ukrajini koji je predstavila Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Prava (OHCHR), je jednostran, neuravnotežen i odražava samo zapadni pristup u izveštavanju o ukrajinskoj krizi, rekla je danas Guzal Kusanova, diplomatska predstavnica Ruske Federacije.

06.09OHCHR: Rusija guši građanska i politička prava u Ukrajini

Kancelarija visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) predstavila je svoj najnoviji izveštaj o situaciji u Ukrajini Savetu UN za ljudska prava, a u njemu se navodi da su sloboda izražavanja, okupljanja i druga građanska i politička prava ograničena u delovima Ukrajine koje je okupirala Rusija, što uključuje i Krim.