in

Украјинска криза из дана у дан: Нешто више од половине Доњецка под контролом Кијева, све чешћи ракетни напади на територију Русије

Руски напади у Украјини усмерени су на југоисточни регион Доњецк и највеће градове које контролише украјинска војска. Украјина је гранатирала Курску област.

Војска Русије интензивирала је гранатирање градова у региону Доњецка, посебно у правцу Славјанска, Краматорска, Северска. Локалне, украјинске, власти покушавају да евакуишу становништво.

Власти у Славјанску саопштиле су да су две особе погинулеу минобацачком нападу руских трупа на пијацу у том граду, а да је још седам особа рањено.

Иако је Русија преузела последња украјинска упоришта у Луганску, украјинске власти и даље контролишу око 45 одсто суседног Доњецка, а Русија контролише петину украјинске територије.

Руска војска је успоставила два хуманитарна коридора у Црном и Азовском мору.

“Предузете су мере како би се обезбедила безбедност пловидбе у Црном и Азовском мору. Потпуно је елиминисана опасност од мина у водама луке Маријупољ”, каже руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Док Кијев преговара са Турском и УН да обезбеде извоз житарица из украјинских лука, проруске власти југоисточног региона Запорожја уговориле су продају жита у иностранству, углавном на Блиском истоку.