in

Украјинска криза из дана у дан: Нови рок за предају борцима у „Азовсталу; Украјински командант тражи извлачење из Мариупоља

Руске снаге су преузеле контролу над градом Кремином на истоку Украјине пошто су се украјински војници повукли.

Министарство одбране Русије дало је нови предлог украјинским војницима који се налазе у челичани „Азовстал“ – положе оружје до 14 часова у среду по московском времену, додајући да ниједан украјински војник у уторак није прихватио исту понуду.

Са друге стране, саветник украјинског председника Михаило Подољак тврди да Русија бомбама за уништавање бункера гађа челичану. Градско веће Мариупоља саопштило је у понедељак да се више од 1.000 цивила склонило у подрумске просторије те фабрике док Москва негира да су цивили мета напада.

Генерални секретар Уједињених нацијаАнтонио Гутерес позвао је на четвородневно примирјепред православни Ускрс како би се омогућио безбедан пролаз цивила из подручја сукоба као и достава хуманитарне помоћи.

Бруто домаћи производ Украјине ће, према најновијим прогнозама Међународног монетарног фонда, забележити ове године пад од 35 одсто услед рата који се води у тој земљи.

Две стране обавиле су пету размену заробљеника. Потпредседница украјинске владе Ирина Верешчук саопштила је да је „Русија предала преко 60 војника и 16 цивила Украјини у замену за ратне заробљенике“.

украјина, руске, снаге, мариупољ

08.20 – Шолц: НАТО не мозе и неће директно интервенисати у Украјини

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да је важно спречити да се рат у Украјини прошири на друге земље, због чега „НАТО не може и неће директно да интервенише у рату“ у тој земљи, преноси АП.

08.00 – Украјински командант тражи извлачење из Мариупоља

Сергеј Волина, командант украјинских маринаца који се боре у последњем упоришту Мариупоља, поручио је да су његове снаге суочене „са својим последњим данима, ако не и сатима“ и апеловао да им се омогући извлачење из опкољене фабрике Азовстаљ.